Herbata czerwona pu-erh na odchudzanie

Czerwona herbata Pu-Erh znana jest w Chinach od czasów dynastii Tang (od 1700 r p.n.e). Pochodzi z prowincji Yunnan w południowych Chinach. Pu-Erh istnienie swoje zawdzięcza przypadkowi – powodzi w czasie której zbiory zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń do wyschnięcia i zapomniano o nich. Znaleziona po latach nie zachęcała do konsumpcji, ale szybko odkryto jej walory dietetyczne – wspomagające odchudzanie, obniżające cholesterol, zwalczające wolne rodniki.

Specyficzną recepturę jej wytwarzania do dziś utrzymuje się w tajemnicy. Herbata czerwona znana jest ze swojego charakterystycznego i niepowtarzalnego ziemistego smaku i aromatu, uzyskanego w wyniku procesu podwójnej fermentacji, dzięki czemu brzegi i koniuszki jej liści zyskują czerwony kolor. Herbata dojrzewa w ciemnych grotach i wraz z upływem czasu nabiera swoich właściwości odchudzających, a także obniżających poziom cholesterolu. Najlepsze i zarazem najdroższe czerwone herbaty dojrzewają w tajemniczych grotach przez około 60 lat.

Zbioru liści dokonuje się na przełomie lipca i sierpnia.

Herbatę tej, przez jej ziemisty, niemal pleśniowy zapach, bardzo często aromatyzuje się lub dodaje suszone owoce, kwiaty, zioła, najczęściej kawałki owoców cytrusowych – cytryny, pomarańczy.
Herbata czerwona pu-erh od kilkunastu lat cieszy się zasłużonym uznaniem klientów

 

Herbata czerwona Pu-Erh zawiera wiele związków biologicznie czynnych: alkaloidy, flawonoidy, aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, selen, oraz witaminę E. Badania prowadzone na uniwersytetach we Freiburgu i Heidelbergu oraz w Paryżu dowodzą, że Pu-Erh:

– wspomaga pracę wątroby,
– obniża poziom cholesterolu,
– obniża ciśnienie krwi,
– poprawia krążenie
– oczyszcza organizm,
– reguluje działanie układu pokarmowego,
– skutecznie walczy z nadwagą,
– przyspiesza trawienie alkoholu i łagodzi skutki jego spożycia,
– wzmacnia organizm,
– pomaga w koncentracji,
– poprawia pamięć,
– wpływa pozytywnie na nastrój,
– ma właściwości moczopędne.

Badania naukowe pokazały, że istotny wpływ na właściwości przeciwutleniające herbat ma proces fermentacji. Największymi właściwościami przeciwutleniającymi spośród badanych produktów charakteryzowały się półfermentowane herbaty oolong i pu erh, których średnie aktywności wynosiły odpowiednio około 70% i 67%.

Amerykanie nazywają Pu-Erh “słynnym mordercą tłuszczu”. Ta drastyczna nazwa dokładnie określa działanie Pu-Erh. Badania prowadzone z kolei w paryskiej klinice niezbicie dowodzą, że 88% pacjentów pijących regularnie tę herbatę w ciągu miesiąca straciło 3,2 kg do 10,8 kg. Zaciekawić może fakt, że utrata wagi nastąpiła przy normalnym sposobie odżywiania. Jednak znacznie ważniejsze jest to, że spadek wagi się utrzymywał. Można więc tu mówić niejako o naturalnym sposobie odchudzania.

Czerwona Pu-Erh wspomaga pracę wątroby i nie tylko. Tak twierdzą francuscy lekarze, którzy postanowili przetestować jej skuteczność działania osobiście. Pili Pu-Erh po spożyciu więcej niż symbolicznej lampki szampana. Wyniki badań wykazały, że po dwu godzinach poziom alkoholu obniżył się o 0,45 promila. Lekarzy ucieszył fakt, że powróciła utracona jasność umysłu.

Sposób parzenia: Aby herbata oddała wszystko to, co w niej najlepsze, zaparzajmy ją klasycznie. Na jedną filiżankę używamy niepełną łyżeczkę liści pu-erh. Zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3-5 minut, w zależności od osobistych upodobań. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści.
Kraj pochodzenia:  Chiny
Opracowano na podstawie: „Ilustrowany leksykon herbaty”, Wydawnictwo Kurpisz, Poznań 2003 r.
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *