Zaparcia – czym są, jak je leczyć

Przewlekłe zaparcie jest wywołane przedłużeniem czasu przechodzenia mas kałowych przez jelito grube lub zaburzeniem aktu wypróżniania, czyli dyschezją.

Są różne przyczyny wydłużonego czasu przechodzenia kału przez jelito grube. Mogą to być:
– zmniejszenie zdolności do prawidłowych skurczów perystaltycznych na skutek palenia papierosów,
– przyczyny nerwicowe
– obniżenie napięcia jelita grubego  na skutek podeszłego wieku, długotrwałego przyjmowania leków przeczyszczających, braku ruchu, siedzącego trybu życia, stanów depresyjnych, niektórych leków, ograniczenia płynów, braku błonnika w pokarmach.
Do najważniejszych czynników należą: czynniki dietetyczne, czyli zbyt mało błonnika i wody w pożywieniu, siedzący tryb życia, brak ruchu i długotrwałe przyjmowanie leków przeczyszczających.
U większości osób, które oddają stolec co kilka dni, czynność ta sprawia wielkie trudności. Przyczyną jest m.in. mniejsza zawartość wody w kale. Normalny stolec zawiera około 75% wody. Gdy stolec przesuwa się wolniej przez jelito grube, wchłanianie wody z lelita grubego wzrasta. Stolec staje się bardziej suchy. To przedłuża pobyt niestawionych resztek w jelicie, ale może prowadzić do bolesnych powikłań, na przykład hemoroidów lub nadżerek odbytu.
Zaparcie może być wywołane błahą lub poważną przyczyną. Błahe to na przykład zmiana diety, chwilowa zmiana miejsca zamieszkania, na przykład podczas urlopu czy podróży. Takie zaparcie mija samo lub na skutek stosowania łagodnych środków przeczyszczających.
Poważniejsze są zaparcia na tle organicznym lub czynnościowym.
Te pierwsze powstają na skutek zmian w budowie jelita. I wyjaśnienie przyczyny zaparć, mimo utrzymywania prawidłowej diety, wymaga konsultacji lekarskiej.
Zaparcia na tle czynnościowym
1. zaparcia nawykowe wynikające ze złej diety i złego stylu życia
2. zaparcia odruchowe będące wynikiem chorób innych narządów: żołądka, wątroby, pęcherzyka żółciowego, trzustki, jelita cienkiego. Najczęstszą przyczyną jest choroba wrzodowa żołądka lud dwunastnicy, przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica pęcherzyka żółciowego, przewlekłe choroby trzustki. Przyczyną mogą być także hemoroidy.
3. Zaparcie nerwicowe powstaje najczęściej pod wpływem różnych bodźców psychicznych jak zmartwienie czy zdenerwowanie.
4. Zaparcie w chorobach nerwowych występuje w chorobach mózgu i rdzenia kręgowego.
5. Przyczyną zaparć może być także niedoczynność tarczycy.
6. Możemy mieć także do czynienia z zaparciami po zatruciu ołowiem, opium, morfiną czy nikotyną.
Najczęściej jednak chorzy cierpią na zaparcia nawykowe. Jest chorobą cywilizacyjną. Występuje bardzo często.
Najczęstszą przyczyną jest ciągły brak czasu. Pośpiech, gonitwa, stres prowadzą do zaburzeń nerwowych, co nie sprzyja regularnemu oddawaniu stolca. Kolejną przyczyną jest siedzący tryb życia. Powoduje to osłabienie mięśni brzucha. Trzecią przyczyną jest nieprawidłowe odżywianie. Unikanie potraw ze zbyt mało ilością błonnika.
Niekiedy sami, mimo dobrej diety, doprowadzamy do zaparć w czasie. Nie oddajemy stolca w czasie, gdy czujemy parcie. Dzieje się tak w przypadku niechęci do korzystania z publicznych toalet, w przypadku pracy (kierowcy autobusów). Należy jednak pamiętać, że przyczynę zaparć zawsze powinien rozpoznać lekarz.
Leczenie zaparć nawykowych polega na:
– pobudzaniu ruchu jelit – należy stosować odpowiednia dietę. Jeść chleb razowy, warzywa, owoce (za wyjątkiem gruszek, jagód, kapusty, fasoli i cebuli). Jedzenie owoców jest godne polecenia także dlatego, że pobudzają nie tylko mechanicznie jelita, ale także chemicznie – dzięki procesom fermentacji.
W diecie należy uwzględnić oliwę z oliwek, olej sojowy, świeże masło, konfitury, miód, dużo płynów, także mocną kawę, jogurty i kefir. Należy ograniczyć białe pieczywo, potrawy mączne, mięso.
Nie wolno pić czerwonego wina, kakao, jeść ryżu i czekolady.
Środki przeczyszczające należy przyjmować w sytuacji, gdy dieta nie pomaga. I wolno to robić tylko do 10 dni. dotyczy to także najpopularniejszych leków na zaparcia, ziół do parzenia: Red Slim Tea, Senes, Laxantia Tea. Można natomiast śmiało jeść słabe środki przeczyszczające takie jak: śliwki, nasiona lnu, nasiona babki płesznik.
Ostrożność przy stosowaniu środków przeczyszczających nie dotyczy także osób starszych z zaparciem atonicznym, jeśli stosowanie leków przeczyszczających nie powoduje u nich wystąpienia dolegliwości.
Dopóki stosuje się mocne leki przeczyszczające nie przywróci się odruchu regularnego oddawania stolca. Jeśli mimo powyższych zaleceń lub zaleceń lekarza, stolec ni pojawia się przez kolejne 2-3 dni, sięgnij po herbatkę red slim tea. Najlepiej zioła wypić wieczorem, wówczas wypróżnienia występuje rano. W ten sposób przyzwyczajamy też jelita do porannego, codziennego oddawania stolca.
Herbatka ziołowa Zaparcia Stop pomaga walczyć z zaparciami.
Praktyczne uwagi na temat postępowania w zaparciu nawykowym
DIETA
Wskazane są: chleb razowy, grube kasze, dużo owoców, zwłaszcza kwaśnych: żurawiny, śliwki, wiśnie, kwaśne jabłka, figi, morele. Wskazane jest także jedzenie warzywa; pomidorów, szczawiu, rzodkiewki, ogórków, buraków.
Warto pić: czarną kawę, piwo, świeże zsiadłe mleko, kefir jogurt.
Przetwory: marmolada, powidła, dżem
Tłuszcze; masło, oliwa z oliwek, śmietana, olej lniany.
ZAKAZANE
Nie wolno spożywać posiłków nieregularnie, ze zbyt małą ilością płynów. Wyjątkowo należy ograniczyć niektóre warzywa i owoce: kapustę, fasolę, cebulę, czosnek, szczypiorek, a także niektóre owoce: gruszki, czarne jagody. Nie wolno także pić mocnej herbaty, kakao, czerwonego wina.
OGRANICZONE
Ograniczyć należy biały chleb, potrawy mączne, mięso, ryby, ostre przyprawy.
Dieta na co dzień – do stosowania przy zaparciach
1. Rano na czczo: szklanka zimnej wody, szklanka soku owocowego, zimnego kompotu ze śliwek. Zamiast kompotu ze śliwek można zjeść kilka śliwek suszonych namoczonych przez noc w wodzie.
2. Po pół godzinie należy zjeść śniadanie: mocna kawa ze śmietanką, chleb razowy z masłem, konfitury lub miód.
3.. Drugie śniadanie: surowe owoce lub kwaśne mleko.
4. Obiad: zupa owocowa, jarzynowa, mięso z ziemniakami, z sałatą z octem lub śmietaną, surowe owoce lub słodki kompot. Po obiedzie kawa mocna ze śmietanką.
5. Kolacja: chleb z masłem, z wędliną, kiszone ogórki, ser, owoce, płyny w większej ilości niż po obiedzie.
6. Przed snem: surowe owoce lub szklanka kefiru.
Opracowano na podstawie: “Przewlekłe zaparcia i biegunki u dorosłych”, Henryk Bomski, PZWL, Warszawa 1986
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *