Fakty i mity o oleju rzepakowym

Rzepakowe pole, obraz Stanisława Osieckiego

  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno znajdziesz w dobrych supermarketach, zielarniach. Powinien być sprzedawany jak każdy “zimny” olej w ciemnej butelce, która zabezpiecza przed światłem.
  • Jeśli olej rzepakowy jest rafinowany, nie ma znaczenia, czy kupimy ten droższy czy tańszy. W przypadku tego pierwszego zapłacimy dodatkowo za reklamę.
  • “Olej uniwersalny” – pod tą nazwą kryje się olej rzepakowy rafinowany.
  • “Olej z pierwszego tłoczenia” nie oznacza zaraz tłoczenia na zimno, równie dobrze ten pierwszy raz 🙂 może być na ciepło.
  • “Filtrowany na zimno” – sprytnie, bardzo sprytnie, ale filtracja nie oznacza przecież tłoczenia.
  • “Nie zawiera cholesterolu” – cholesterol to zawierają produkty zwierzęce.
  • “Olej light” – może chodzi o pojemność produktu, bo wszystkie oleje mają 800-900 kcal w 100g.
  • “Z witaminą E” – to jak stwierdzenie, że woda jest mokra. Witamina E jest w każdym oleju.
  • “Olej rzepakowy z dodatkiem oliwy z oliwek” – to jak herbatki czy soki malinowe, które grama maliny nie widziały. Lepiej kupić olej rzepakowy osobno, oliwę z oliwek – osobno.
Źródło: Wysokie Obcasy, 20 kwietnia 2013 r.


Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *