Blok czekoladowy z orzechami laskowymi i herbatnikami

Szacowany koszt: 30 zł (wrzesień 2015 r.)

Deser dla 7-9 osób

Blok czekoladowy z orzechami i herbatnikami
Blok czekoladowy z orzechami laskowymi i herbatnikami

Składniki:        

250 g masła

250 g cukier kryształ

120 ml wody

30 g kakao E.Wedel

420 g mleka w proszku

200 g pokruszonych herbatników

130 g orzechów laskowych

Prostokątna forma do pieczenia o długości ok. 20 cm

 

Sposób wykonania:

KROK 1:

Cukier kryształ połączyć z kakao, dodać wodę i masło, całość zagotować w garnku.

KROK 2:

Masę ostudzić do temperatury około 45 stopni. Do studzonej masy dodać mleko w proszku, całość dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek z mleka.

KROK 3:

Dodać pokruszone herbatniki i orzechy. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą.

KROK 4:

Formę z masą włożyć na 4 godziny do lodówki, aby dobrze zastygła. Blok po wyjęciu z formy można polać wedlowską czekoladą. Smakuje najlepiej jako przekąska do gorącego mleka.

Wszystkie prawa zastrzeżone dla witryny Towartojesc.pl. Kopiowanie przepisu dozwolone tylko z podaniem źródła.

Źródło przepisu: Wedel.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *