Gofry po Żerańsku – najlepszy przepis na gofry


Składniki:
2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
dwie łyżki śmietany
1/3 szklanki rozpuszczonego masła
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyzki cukru pudru
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Rozgrzać gofrownicę. Oddzielić żółtka od białek. Mleko, mąkę, śmietanę, masło, żółtka, cukier oraz proszek do pieczenia zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pianę delikatnie do uprzednio zmiksowanych pozostałych składników.
Podawać z cukrem pudrem, dżemem, bita śmietaną lub jak kto woli.
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *