Zupa gulaszowa po węgiersku – najlepszy przepis

Chcielibyśmy dziś przedstawić Państwu przepis na najlepsze danie, jakie jedliśmy od czasu pobytu w restauracji w Tuluzie kilkanaście lat temu: zupę gulaszową po węgiersku. Smakuje idealnie, a wprost bosko – z jasnym piwem.
Czas przygotowania: 30-40 minut
Czas gotowania: 4-5 godzin
Szacowany koszt: 50 zł (marzec 2017 r.)
Posiłek dla 5-6 osób
Składniki:
800g-1000g wołowiny bez kości
1 cebula
1 papryka czerwona
1/2 papryczki chili
500g pieczarek
1 puszka pomidorów
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
3 kromki chleba
2 liście laurowe
7-8 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
zioła prowansalskie
6-8 ziemniaków
2 łyżki oleju do smażenia
łyżeczka masła
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wołowinę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić mięso i obsmażyć na złoty kolor. Mięso przełożyć do garnka. Na patelni zeszklić łyżkę papryki mielonej, dodać pokrojoną w talarki cebulę, następnie paprykę czerwoną i papryczkę chili. Przełożyć do mięsa.
Składniki zalać wodą (ok. 1 litra) lub bulionem. Dodać zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu czarnego. Dusić na małym ogniu ok 2-3 godzin. Potem dodać przesmażone na maśle pieczarki, pomidory z puszki, przecier pomidorowy, pokrojone w kosteczkę ziemnaki. Gotować do miękkości.
Kromki chleba namoczyć w części odlanego wywaru, zblendować. Tak przygotowaną mieszaninę chlebową dodać jako zagęszczacz do zupy (nasz patent!).
Podawać z odrobiną śmietany, posypana natką pietruszki bądź kolendrą.
Smacznego -:)
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *