Pascha Wielkanocna

Pascha jest prastarym żydowskim świętem. Po osiedleniu się Izraelitów w Palestynie święto zbioru jęczmienia i ofiary z pierwszego przaśnego placka (macy), w VII wieku przed naszą erą związane przez kapłanów z legendarnym wyjściem Izraelitów z Egiptu, obchodzone przez Żydów w pierwszą pełnię wiosenną, w większości wyznań chrześcijańskich przeniesione na pierwszą niedzielę po tej pełni, traktowaną jako rocznica zmartwychwstania Chrystusa.

Potrawa Pascha to tradycyjny rosyjski sernik wielkanocny z białego sera, masła, śmietany, cukru, żółtek i wanilii, ukształtowany w ściętą piramidę lub kopiec, ozdobiony rodzynkami, bakaliami.
Czas przygotowania: 30 minut
Szacowany koszt: 50 zł (kwiecień 2017 r.)
Deser dla 10-12 osób
1 kilogram sera białego półtłustego
5 żółtek
300g cukru
1 cytryna
1 masło
250 ml śmietany kremówki
garść fig
garść daktyli
garść rodzynek namoczonych w brandy
garść mieszanki orzechowej
Ser trzykrotnie zmielić. W garnku połączyć żółtka z cukrem i cukrem waniliowym,
podgrzewać do rozpuszczenia cukru, ale nie gotować. Następnie dodać śmietankę, podgrzewać.
Cały czas podgrzewając na małym ogniu ale nie doprowadzając do gotowania dodać masło, ser, bakalie. Na koniec dodać sok z jednej cytryny i skórkę z jednej cytryny.
Na sitku rozłożyć pieluchę, wylać masę, zawinąć, położyć na dużej misce, z wierzchu obciążyć i wstawić na noc do lodówki.
Trzymać w lodówce nie dłużej niż 24 godziny.
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *