Makaron domowy na rosół oraz na spaghetti z domowym sosem pomidorowym [PRZEPIS]

Magda Gessler w „Kuchennych Rewolucjach” wyrokowała, że nitki włoskiego makaronu nigdy się nie sklejają, a u nas właśnie w tym czasie ugotował się domowy makaron. Szybko pobiegliśmy do kuchni, by sprawdzić, czy się nie klei. Nic a nic się nie kleił.

Domowy makaron chodził za nami od dawna, po pierwsze dlatego, że chcieliśmy się przekonać, czym będzie się różnił od sklepowego. Po wtóre, zatęskniliśmy za dzieciństwem, kiedy mama w niedzielę po powrocie z kościoła zagniatała ciasto, wałkowała je na dużej drewnianej stolnicy. Potem placki makaronowe suszyły się na kuchennych ręcznikach rozłożonych na oparciu wersalki. Z kuchni pachniało gotującym się rosołem, pieczonym murzynkiem, znaczy ciastem . Z ulicy dochodziły krzyki dzieci pomieszane z zapachem klonów i spalin samochodów.

Traf chciał, że podczas otwarcia Galerii Północnej na Białołęce natrafiliśmy na maszynkę do robienia makaronu firmy Duka. Cena była korzystna, więc się skusiliśmy.

Przepis na makaron podsunęła nam Hanna Szymanderska w swojej  „Kuchni polskiej”:

Koszt potrawy dla 4-6 osób: 5 zł
Czas przygotowania: 1,5 godziny

400 g mąki, 4 jajka, sól, ewentualnie woda

Na stolnicę przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie, wlać rozkłócone jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków i dodając sól. Zagnieść lśniące , gładkie, gęste ciasto (jeśli zbyt miękkie, osypać mąki, jeśli zbyt suche, dodać trochę wody). Podzielić na 3 równe części i ponownie zagnieść, przykryć ściereczką i zostawić, aby odpoczęło ok. 30 minut. Na oprószonej  mąką stolnicy rozwałkować ciasto, lekko przesuszyć (30-40 minut), po czym kroić ostrym nożem lub radełkiem albo maszynką do makaronu.

Przygotowaliśmy dwa rodzaje do klusek i do spaghetti, prawie z kilograma makronu. Cała rodzina zajadała się rosołem tak, że prawie wszyscy prosili o dokładkę. O spaghetti z domowym sosem pomidorowym zgodnie się wypowiedzieli, że to najlepsze spaghetti, jakie w życiu jedli.

Przy okazji prezentujemy przepis na jesienny domowy sos pomidorowy.

Jesienny sos pomidorowy

Koszt potrawy dla 4-6 osób: 20-25 zł
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
1 cukinia
3 pomidory
1 papryka czerwona
½ papryczki chili
½ papryczki schotch bonnet
500g przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
1 cebula cukrowa
1 łyżka papryki w proszku słodkiej
1 łyżka masła
Szczypta pieprzu cayenne
Sól, pieprz czarny do smaku, oregano, bazylia
50-60 dkg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

Sposób przyrządzania:
Na rozpuszczonym maśle szklimy pokrojoną w pióra cebulę, dodajemy wyciśnięty czosnek.
Na malutkim ogniu czekamy aż cebula zmięknie, ale nie dopuszczamy do karmelizacji. Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę papryczki i paprykę czerwoną. Wsypujemy paprykę w proszku
i pieprz cayenne. Składniki mieszamy. Pomidory parzymy i obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Do podsmażanych składników dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cukinię oraz pomidory. Wlewamy przecier, dodajemy przyprawy, zioła, dusimy na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Mięso podsmażamy. Zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Podajemy z makaronem (najlepiej własnej roboty).

Teraz jesteśmy pewni, ze smaku domowego makaronu nie da się porównać z żadnym innym, dlatego że większość sklepowych produktów smakuje prawie identycznie, a nasz, mimo że miał prostą recepturę, przez włożony w przygotowanie wysiłek i wysokiej jakości naturalne składniki smakował jak ten za dziecięcych lat.

Zapraszamy Magdę Gessler do spróbowania naszej kuchni!  
Wszystkim życzymy smacznego!
Udostępnij →

2 Comments on “Makaron domowy na rosół oraz na spaghetti z domowym sosem pomidorowym [PRZEPIS]”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *