Karkówka z grilla, czyli (nie) warto jeść, dlatego jemy

Majówka się zaczęła. Karol pojechał z rodziną w góry, Aśka z mężem nad morze. My wybraliśmy się na działkę 70 kilometrów od Warszawy. Niezależnie, kto gdzie przebywa, prawie każdy będzie grillował. Jak Polska długa i szeroka trwają zawody w odymianiu kiełbasek, szaszłyków, a przede wszystkim karkówki. Zobacz, ile kalorii zjadasz z jedną porcją karkówki i sprawdź jej pozycję w rankingu To Warto Jeść 2017.

Karkówka z grilla – trudno się oprzeć.

Przeciętna porcja karkówki waży około 200 gramów, co oznacza, że dostarcza nam około 400 kalorii. A przecież na jednej się nie kończy. Do tego dochodzi druga porcja, kiełbasa, szaszłyk, warzywa. Można założyć, że podczas jednego grillowania spokojnie dostarczamy organizmowi dzienną dawkę zapotrzebowania na energię.

Jest jeszcze inny aspekt sprawy. My, ludzie, kochamy wszystko, co niezdrowe: alkohol, papierosy i jedzenie z grilla. Dziś jeszcze zjemy, zapalimy i napijemy się, bo kto by tam myślał o przyszłych nowotworach i zawałach. To ujmujące, że przy dzisiejszym stanie wiedzy medycznej o tym, co nam szkodzi, zagraża zdrowiu, nadal pozostajemy wierni naszym przodkom z sawanny i nieprzebranych borów, którzy żeby zjeść, musieli upolować zwierzę i upiec na ogniu. Koniecznie też najeść się do syta, bo przecież nie wiadomo kiedy znów upoluje się antylopę lub zająca.
Dziś łuk i nóż zastąpiliśmy kartą płatniczą i mamy świadomość, że za parę godzin znów “upolujemy” w markecie karkówkę, ale to nie przeszkadza nam jeść, póki jest na talerzu.

Banksy, Wojna na ściany

Kompletnie bez znaczenia pozostają ustalenia:
1.
Naukowcy rzeczywiście udowodnili, że w wyniku kapania tłuszczu do ognia i na palące się węgle wydziela ją się toksyczne substancje, które mogą powodować raka, szczególnie jelita grubego. Nie oznacza to jednak, że sam grill jest szkodliwy. Toksyczny jest dym z wytapianego tłuszczu. Rozwiązanie jest więc proste: grillujemy możliwie chude mięsa (schab, szynka, drób, chude wędliny), ryby, warzywa.
Czytaj więcej: http://www.pomorska.pl/artykuly-archiwalne/art/7220410,obalamy-mity-na-temat-grillowania,id,t.html

2.
200 gramów kiełbasy przyrządzonej na tradycyjnym grillu węglowym dostarcza nam 100 razy więcej benzo(a)pirenu niż 20 wypalonych papierosów – wynika z badania łódzkich naukowców. Tego typu urządzenia szkodzą zarówno na etapie rozpalania, jak i przyrządzania żywności. Jak wskazuje badanie naukowców z Politechniki Warszawskiej podczas przygotowywania jedzenia na grillu węglowym stwierdzono obecność 13 z 16 szkodliwych rakotwórczych substancji.

Więcej o rakotwórczym działaniu związków chemicznych powstających podczas grillowania na: http://www.medonet.pl/zdrowie/zdrowie-dla-kazdego,jedzenie-z-grilla-jest-niezdrowe,artykul,1696558.html

Tymczasem słońce miło przygrzewa, ptaszki ćwierkają, a kolejny łyk piwa pozwoli nam zapomnieć o przejedzeniu i tym okropnie, niezdrowym, rakotwórczym jedzeniu z grilla.
– Kochanie, nałożysz mi jeszcze szaszłyk?

Karkówka wieprzowa bez kości pikantna na grill
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna (kcal) 188
Tłuszcz (g) 12,5
w tym tłuszcze nasycone (g) 4,87
Węglowodany (g) 1,16
w tym cukry (g) <0,5
Białko (g) 17,36
Sól (g) 0,79
Błonnik (g) 0

Źródło danych wartości odżywczych karkówki pikantnej na grill: Selgros

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *