Skyr jagodowy Pilos kontra skyr jagodowy Piątnica

W prostych rozwiązaniach tkwi siła jasnego przekazu. To samo dotyczy produktów żywnościowych ze sklepów. Porównajmy dwa konkurencyjne: Skyr w stylu islandzkim jagoda 330ml Pilos kontra Skyr jogurt pitny typu islandzkiego jagoda 330g Piątnica.

Skład tego pierwszego dłuży się na kilka linijek. Oto on: 80% białka mleka, woda, serwatka z mleka, 4,5% jagody, 2,5% sok jagodowy z zagęszczonego soku jagodowego, koncentraty z marchwi, aronii, winogron, naturalny aromat, substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, kultury bakterii fermentacji mlekowej (zawierają laktozę z mleka). Wyprodukowana za pomocą podpuszczki mikrobiologicznej. Zawiera źródło fenyloalaniny. Po co w jogurcie jagodowym znajdują się koncentraty z owoców i warzyw, które jagodami nie są? Trudno powiedzieć. Dają jednak na języku wrażenie “mączystości”. Jogurt Pilos z Lidla słodkość zawdzięcza słodzikom, więc ma mniej cukru niż sąsiad z półki – Piątnica. I to chyba jedyna przewaga lidlowego napoju.

Jogurt z Piątnicy ujął nas prostotą składu: mleko pasteryzowane, jagoda 8% w tym przecier jagodowy z zagęszczonego przecieru (4%), cukier, aromat naturalny, żywe kultury bakterii jogurtowych. Trudno się tu do czegoś przyczepić, może tylko cukru ciut za dużo.  Dwie łyżeczki na 100g to sporo, ale mieści się w standardzie rynkowym.

Zwycięzcą jest: Skyr jogurt pitny typu islandzkiego jagoda 330g Piątnica.

Jaką pozycję zajmą oceniane jogurty w rankingu To Warto Jeść, edycja 2019? Przekonamy się już w listopadzie 2019 roku.

Oba latem 2019 r. dostępne są w Lidlu.  Mają taką samą cenę – 2,99 zł.

 

Skyr w stylu islandzkim jagoda 330ml Pilos Skyr jogurt pitny typu islandzkiego jagoda 330g Piątnica
Wartość odżywcza w 100ml Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna (kcal) 54 Wartość energetyczna (kcal) 78
Tłuszcz (g) 0,2 Tłuszcz (g) 1,5
w tym tłuszcze nascycone (g) 0,1 w tym tłuszcze nascycone (g) 1,1
Węglowodany (g) 4,9 Węglowodany (g) 9,5
w tym cukry (g) 4,5 w tym cukry (g) 9,0
Białko (g) 7,4 Białko (g) 6,5
Sól (g) 0,13 Sól (g) 0,08
Błonnik (g) b.d. Błonnik (g) b.d.

 

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *