Jagodowy sernik na zimno [PRZEPIS]

 

Składniki

Spód:

170 g kruchych ciastek maślanych, (użyłam herbatników leibniz)

70 g roztopionego masła 

Masa sernikowa:

2 galaretki o smaku owoców leśnych

350 g jagód (świeżych lub mrożonych) + do dekoracji

300 g serka homogenizowanego Rolmlecz

250 g zmielonego twarogu sernikowego

250 ml śmietanki kremówki 30% (zimnej)

Polewa:

100 g białej czekolady

1 łyżka masła

2 łyżeczki płynnego oleju np. słonecznikowego, rzepakowego

mięta do dekoracji

 

Przygotowanie

Dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm wyłożyć zmiksowanymi na proszek ciastkami i wymieszanymi z roztopionym masłem, ugnieść i dokładnie uklepać.

Galaretki wsypać do wrzącej wody w ilości 250 ml, odstawić z ognia, dokładnie rozpuścić.

Jagody umyć i zmiksować blenderem (ale niezbyt dokładnie, aby pozostały kawałeczki owoców). Dodać do galaretek i wymieszać, ostudzić.

Zmiksować serek homogenizowany razem z twarogiem i dodać je do ostudzonej masy jagodowej, wymieszać.

Zimną śmietanę ubić na sztywną pianę, dodać do masy jagodowo-serowej i wylać na spód z ciastek, wstawić do lodówki do stężenia, na około 3 godziny lub na całą noc.

Po stężeniu obkroić nożem wkoło tortownicy, zdjąć obręcz i polać polewą: czekoladę połamać na kosteczki, dodać olej kokosowy lub masło oraz płynny olej i razem rozpuścić np. w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Wstawić do lodówki na pół godziny aby polewa stężała. Posypać świeżymi jagodami i udekorować miętą. Deser przechowywać w lodówce.

 

 

 

Przepis inspirowany: https://www.kwestiasmaku.com/przepis/jagodowy-sernik-na-zimno-w-bialej-czekoladzie)

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *