Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowo-paprykowym [PRZEPIS]

Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowo-paprykowym

 

Składniki:

400g makaron Bartolini premium duże świderki 

2 puszki pomidorów krojonych

1 papryka czerwona

4 ząbki czosnku

40 g masła

2 puszki tuńczyka w sosie własnym

pęczek natki pietruszki

1 łyżeczka cukru

½ łyżeczki pieprzu cayenne

½ łyżeczki przyprawy harrisa

sól, pieprz do smaku

 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiając ½ szklanki wody z gotowania makaronu.

Sos:

Na maśle szklimy rozdrobniony czosnek, solimy. Uważamy, żeby czosnek się nie przypalił, bo robi się gorzki.

Paprykę pokrojoną w drobną kostkę dodajemy do czosnku, chwilkę dusimy na małym ogniu. Dodajemy tuńczyka wraz z zalewą, pomidory. Doprawiamy przyprawami. Łączymy z makaronem i wodą. Posypujemy obficie natką pietruszki.

przepis inspirowany: ankadziecicfit

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *