Uszka domowe z barszczem czerwonym [PRZEPIS]

 

Czas przygotowania:
ok 2 godzin

Składniki:

Farsz:
ok. 1,5 kg mięsa z rosołu (drobiowo-wołowe)
20 dkg słoniny
1 duża cebula
pieprz, sól, majeranek

 

Mięso mielimy przez maszynkę, słoninę kroimy w kostkę, topimy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Przyprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Zeszkloną cebulę ze słoniną dodajemy do zmielonego mięsa. Przyprawiamy, wyrabiamy na gładką masę.

Ciasto:
2,5 szkl. mąki pszennej typ 480
¾ szkl wrzącej wody
1 żółtko
1 łyżka oliwy z oliwek, oleju lub masła
szczypta soli

Zaparzamy mąkę wodą, mieszamy. Dodajemy oliwę, żółtko, sól. Wyrabiamy do momentu aż ciasto zrobi się elastyczne. Odstawiamy na 15 minut.
Po tym czasie wałkujemy cieniutko. Wykrawamy kwadraty. Na każdy z nich nakładamy farsz i sklejamy.
Gotowe uszka wrzucamy na osoloną wodę i gotujemy 2 minuty od wypłynięcia.

Barszcz czerwony

Składniki:
2 kg buraków
2 l bulionu drobiowo-wołowego
2 l wody
8-10 ziarenek ziela angielskiego
duża garść ziarenek pieprzu
2 łyżki octu
sok z połowy cytryny
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
cukier, pieprz mielony, sól do smaku

Buraki obieramy i kroimy w nieduże cząstki. Zalewamy gorącym bulionem połączonym z wodą. Dodajemy 2 łyżki octu. Przez cały czas przygotowania barszczu pilnujemy aby nie doprowadzić go do wrzenia. W innym przypadku straci klarowny kolor. Dodajemy przyprawy i wyciśnięty czosnek. Na koniec dodajemy sok z cytryny i cukier.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *