Zapiekanka ziemniaczana z serem pleśniowym, szpinakiem i boczniakami [PRZEPIS]

Składniki: 

1 kg ziemniaków 

250g szpinaku baby 

500g boczniaków 

3 ząbki czosnku  

1 duża cebula cukrowa 

1 opakowanie sera lazur (lidl) 

1 jajko 

100 ml kefiru 

100 ml śmietany 18% 

250 g sera edam rycki 

2 łyżki masła 

Szczypta gałki muszkatołowej 

Sól, pieprz do smaku 

 

Sposób wykonania 

Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie 20 minut od zagotowania. 

Odstawiamy do wystygnięcia. 

Na patelni roztapiamy masło, szklimy cebule pokrojona w cienkie pióra. Dodajemy pokrojony w cieniutkie plastry czosnek. Pilnujemy, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodajemy szpinak. Czekamy chwilkę. Gdy będzie go mniej dodajemy gałkę muszkatołową, ser. W garnuszku roztrzepujemy jajko ze śmietaną i kefirem. Wlewamy do szpinaku. 

Na maśle podsmażamy pokrojone w paski boczniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w talarki. 

Układamy ziemniaki warstwowo, przekładając szpinakiem, świeżym oregano, boczniakami, natką pietruszki, ziemniakami, serem edam rycki 

Zapiekamy w 180 stopni Celsjusza przez 30 minut. 

 

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *