Kluski kładzione “Przecieraki” [PRZEPIS]

Składniki:

2500g ziemniaków klasa B/BC
3 szklanki mąki pszennej (u mnie Szymanowska typ 480)
100g słoniny
1/ cebuli
1 jajo kurze
sól

Sposób wykonania:

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o jak najmniejszych oczkach. Odsącz nadmiar płynu. Dodaj jajko i mąkę, tak by konsystencja była zwarta.
Wrzucaj kluseczki na osolony wrzątek. Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody. Odcedź.
Pokrojoną w kostkę słoninę stop na patelni dodając do niej pokrojoną w kostkę cebulę.

Podawaj kluski polane omastą.

Niektórzy dodają twaróg lub ugotowaną kiszoną kapustę.

Smacznego 🙂

1x porcja 515 g
733 kcal
Białko 17,18 g
Tłuszcze 17,19 g
Węglowodany 131,68 g

WS 14,6

Czas przygotowania: 60 minut

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *