7 zastosowań sody oczyszczonej w kuchni

Soda oczyszczona to chemicznie wodorowęglan sodu (zwany także bikarbonatem). Występuje naturalnie w złożach mineralnych, osadach wód słodkich i wodach gruntowych. Soda oczyszczona charakteryzuje się kilkoma podstawowymi cechami:

 

1. ma miękką krystaliczną strukturę cząsteczkową,
2. może neutralizować kwasy,
3. wywołuje proces fermentacji i rośnięcia ciasta,
4. pochłania zapachy.

Zastosowania sody oczyszczonej (oprócz pieczenia):

Kuchnia
1. Możesz usunąć ślady tłuszczu na blacie za pomocą pasty z sody oczyszczonej i wody. Usuniesz tak samo plamy po kawie, herbacie, musztardzie.

2. Zachowaj świeży zapach kuchennych ścierek, posypując je sodą oczyszczoną przed odwieszeniem  na miejsce.

3. Przyspiesz usuwanie tłuszczu i lepkich resztek jedzenia z naczyń i sztućców przez dodanie sody oczyszczonej do gorącej wody, w której je myjesz. Użyj do mycia od 1 łyżki stołowej do 1 szklanki wody w zależności od tego, ile naczyń masz i jak dużo wody zużywasz.

4. W lodówce warto umieścić otwarte pudełko z sodą oczyszczoną, która pochłonie niechciane zapachy.

5. Czyszczenie przypalonego garnka. Zagotuj 5 cm wody w przypalonym garnku. Zestaw z ognia, dodaj 1/2 szklanki sody oczyszczonej, odstaw naczynie na noc. Do rano powinno być ładnie oczyszczone.

6. Usuń nalot na srebrze za pomocą wilgotnej gąbki, nakładając pastę utworzoną z 1-1 1/2 łyżki stołowej wody i 1/4 szklanki sody oczyszczonej. Następnie spłucz pastę i wytrzyj czyszczony przedmiot.

7. Możesz usunąć rdzę ze śrubek i nakrętek, posypując je sodą oczyszczoną, na następnie zalewając octem i pozostawiając do chwili, aż mieszanka przestanie bulgotać.

 

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *