Bertram – Przyprawa św. Hildegardy z Bingen

Bertram jest w medycynie Hildegardy z Bingen przyprawą ułatwiająca wchłanianie istotnych dla funkcjonowania organizmu mikroelementów. Regularne spożywanie bertramu sprawia, że wszystkie komórki są dobrze zaopatrywane w składniki odżywcze.

Bertram podnosi nastrój, wpływa pozytywnie na pogodę ducha. Chroni przed załamaniem nerwowym.
Hildegarda pisze:
Bertram zapobiega procesom gnilnym i poprawia krew, oczyszcza umysł. (…) Nie pozostawia w człowieku nic niestrawionego, przygotowuje dobre trawienie, gdy się go spożywa, ponieważ on przez swoje ciepło trawi każdy pokarm. Chętnie jedzony, zmniejsza ilość śluzu w głowie.

Bertram sprawdził się jako skuteczny środek leczący i wspomagający leczenie następujących chorób i dolegliwości:
– zaburzenia trawienia, niestrawność
– anemia
– skutki błędów żywieniowych
– cukrzyca
– zaflegmienie organizmu
– choroby reumatyczne
– bóle zębów

Źródło: „Powrót do harmonii”, Alfreda Walkowska, Wrocław 2006 r

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *