Blok czekoladowy z bakaliami Gotowy do rozkoszy

Który pierwszy rozpłynie się w ustach? Ja, ja! Ja chcę!

Pożegnaliśmy lato. W lasach zapachniało grzybami, pajęczyną, złotą polską jesienią. Grzybiarze kierowani instynktem zbieractwa ruszali na podgrzybki, prawdziwki i koźlaki.

A u nas, w SunLife.com.pl, pachnie ciasteczkami z nutellą, ciastem ze śliwkami i pijalną czekolady. Zapach kakao roznosi się po sklepie, bo przygotowaliśmy blok czekoladowy wedle przepisu Wedla.
Blok czekoladowy. Gotowy do rozkoszy.
Zaraz, zaraz. Dla wszystkich starczy!
Składiki:
250 g masła
250 g cukier kryształ
120 ml wody
30 g kakao E.Wedel
420 g mleka w proszku
200 g pokruszonych herbatników
100 g orzechów laskowych
50 g rodzynek
Prostokątna forma do pieczenia o długości ok. 20 cm
Przygotowanie – blok czekoladowy z bakaliami
KROK 1:
Cukier kryształ połączyć z kakao, dodać wodę i masło, całość zagotować w garnku.
KROK 2:
Masę ostudzić do temperatury około 45 stopni. Do studzonej masy dodać mleko w proszku, całość dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek z mleka.
KROK 3:
Dodać pokruszone herbatniki i bakalie. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą.
KROK 4:
Formę z masą włożyć na 4 godziny do lodówki, aby dobrze zastygła. Blok po wyjęciu z formy można polać wedlowską czekoladą. Smakuje najlepiej jako przekąska do gorącego mleka.
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *