Składniki:
* 1 kg pomidorów
* 3 dojrzałe, nieduże gruszki (klapsa)
* 100 g cukru trzcinowego
* gruby kawałek imbiru długości kciuka
* 1 papryczka chilli
* 2 łyżeczki octu jabłkowego
* ½ łyżeczki cynamonu,
* ½ łyżeczki goździków mielonych
* ½ łyżeczki kminu
* ½ łyżeczki pieprzu cayenne
* ½ łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
Pomidory czyścimy z pestek i szypułek a pozostały miąższ razem ze skórką tniemy w kostkę. Imbir obieramy i również tniemy w kosteczkę, tak samo postępujemy z oczyszczoną z ziarenek papryczką. Gruszki obieramu, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Pomidory, imbir, papryczkę, gruszki, cukier, ocet, przyprawy smażymy na patelni o teflonowym dnie przez ok. 15-20 minut do czasu, aż sok z pomidorów wyparuje. Wkładamy do słoików i podajemy z krakersami lub jako dodatek do bułki, serów czy mięsa.
Chutney z pomidorów inspirowany przepisem Olgi Smile