Chutney z pomidorów [PRZEPIS]

Chutney z pomidorów

Składniki:

* 1 kg pomidorów

* 3 dojrzałe, nieduże gruszki (klapsa)

* 100 g cukru trzcinowego

* gruby kawałek imbiru długości kciuka

* 1 papryczka chilli

* 2 łyżeczki octu jabłkowego

* ½ łyżeczki cynamonu,

* ½ łyżeczki goździków mielonych

* ½ łyżeczki kminu

* ½ łyżeczki pieprzu cayenne

* ½ łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Pomidory czyścimy z pestek i  szypułek a pozostały miąższ razem ze skórką tniemy w kostkę. Imbir obieramy i również tniemy w kosteczkę, tak samo postępujemy z oczyszczoną z ziarenek papryczką. Gruszki obieramu, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Pomidory, imbir, papryczkę, gruszki, cukier, ocet, przyprawy smażymy na patelni o teflonowym dnie przez ok. 15-20 minut do czasu, aż sok z pomidorów wyparuje. Wkładamy do słoików i podajemy z krakersami lub jako dodatek do bułki, serów czy mięsa.

 

Chutney z pomidorów inspirowany przepisem Olgi Smile

nfd
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *