Herbata japońska gyokuro to wyjątkowa herbata o bardzo delikatnym smaku i aromacie, która jest uważana za jedną z najwyższej jakości herbat na świecie. Jest to herbata zielona, która jest uprawiana w cieniu, co powoduje, że ma ona bardzo słodkawy i orzechowy smak oraz intensywny zielony kolor.
Sposób parzenia tej herbaty jest inny niż w przypadku innych herbat zielonych. Gyokuro powinno być parzone w niskiej temperaturze, około 60 stopni Celsjusza, przez około 2-3 minuty. Należy użyć mniejszej ilości suszu niż w przypadku innych herbat, około 2-3g na filiżankę. Ważne jest, aby zaparzać herbatę w cieniu, ponieważ światło powoduje utratę smaku i aromatu. Dlatego też herbatę gyokuro parzy się w specjalnych niskich naczyniach, zwanymi hohin, które chronią herbatę przed światłem.
Przygotowanie herbaty gyokuro jest procesem skomplikowanym i wymagającym wiedzy i doświadczenia, dlatego też warto zasięgnąć porady eksperta lub poszukać dokładniejszych instrukcji. Jednakże, gdy herbata zostanie odpowiednio zaparzona, można cieszyć się jej delikatnym smakiem i aromatem, które z pewnością zapadną w pamięć każdemu miłośnikowi herbaty.