Curry Najzdrowsza przyprawa świata

W rankingach najzdrowszych przypraw króluje curry. Pozycję lidera zapewnia jej wieloskładnikowość. Jest to mieszanka kilku składników: kurkumy, kminu, imbiru, czasem można znaleźć także czosnek, pieprz i inne przyprawy. 

Wśród udokumentowanych naukowo działań curry znajdują się między innymi wspomaganie trawienie i dbanie o dobry stan jelit, poprawianie funkcji mózgu, ochrona centralnego układu nerwowego przed zmianami związanymi z wiekiem (m.in. chorobą alzheimera), a także łagodzenie stanów zapalnych w organizmie, które mogłyby prowadzić do rozwoju nowotworów.

Badania wykazały także, że regularne stosowanie curry obniża poziom cholesterolu, wspierając zdrowie naczyń i serca. Zmniejsza także stężenie cukru we krwi – dowiedli naukowcy z Colorado State University. Z kolei specjaliści z Kansas State University ustalili, że dodawanie curry do posiłków wspomaga usuwanie metali ciężkich z organizmu i zmniejsza szkodliwość stresu oksydacyjnego.


Źródło informacji o działaniach prozdrowotnych: “Focus Extra”, nr 5, 10-11/2014

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *