Czarnuszka siewna jest jedną z najwszechstronniejszych roślin przyprawowych. Nie dość, że jest doskonałą przyprawą do chleba, przełamującą lekko mdławy smak mąki, to jeszcze sprawdza się doskonale w medycynie naturalnej. Jest też bardzo odżywcza. 100 g czarnuszki daje aż 505 kalorii, w tym znaczne ilości białka, tłuszczu, a przede wszystkim błonnika (42% ze 100g). Przyprawa zajęła wysokie miejsce w Rankingu to Warto Jeść 2017.
Czarnuszka siewna ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne, antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze. Działa antyrobaczycowo, ponadto wykazuje właściwości antyrakowe. Wykazuje działanie w terapii chorób autoimmunologicznych, takich jak toczeń, łuszczyca, reumatyzm, alergie. Stosowana w leczeniu dermatozy, atopowego zapalenia skory, łuszczycy, zakażenia grzybami, astmy, nieżytu oskrzeli, tchawicy krtani i gardła, przy kaszlu, w stanach zapalnych płuc, nieżycie zatok, chorobach układu żółciowego, kamicy żółciowej, przewlekłym nieżycie nosa, w tym alergicznym, a także w obrzękach, cukrzycy, biegunce, nieżycie przewodu pokarmowego, chorobie wrzodowej.
Przepis na odwar z czarnuszki:
Zalać łyżeczkę nasion 2 szklankami wody, po czym gotować 15 minut. Odcedzić, przestudzić i pić po filiżance odwaru 3 razy dziennie. W przypadku grzybicy skóry przemywać miejsce kilka razy dziennie. Stosować w problemach żołądkowych i bólach wątroby, w żółtaczce oraz przy zaburzeniach miesiączkowania, a także przeciw robakom.
Ziarna czarnuszki używa się w piekarnictwie, obficie posypując nią chleb i bułki. Czarnuszka nie podrażnia błony śluzowej jelit. Zobacz przepis na bułki z czarnuszką!
Czarnuszka siewna SunLife | |
Wartość odżywcza w 100g | |
Wartość energetyczna (kcal) | 505 |
Tłuszcz (g) | 21 |
w tym tłuszcze nasycone (g) | 4 |
Węglowodany (g) | 34 |
w tym cukry (g) | 3 |
Białko (g) | 24 |
Sól (g) | 0,1 |
Błonnik (g) | 42 |
Źródło tekstu: “Naturalne leczenie”, ARTI, Warszawa 2016