Czarnuszka siewna – przyprawa do chleba, działa mlekopędnie

Czarnuszka siewna była już znana w starożytności. Jest o niej mowa w księdze Izajasza w Starym Testamencie.Wymieniali ją Hipokrates, Pliniusz Stary jako lek stosowany w chorobach przewodu pokarmowego i jako środek mlekopędny. W Polsce czarnuszka siewna stosowana jest najczęściej jako przyprawa do chleba.

 



W lecznictwie  stosuje się czarnuszkę najlepiej zmieloną po pół łyżeczki 2-3 razy dziennie w schorzeniach reumatycznych, w dychawicy, w żółtaczce, w chorobach żołądka, wzdęciach, zaparciach. Czarnuszki używają mamy karmiące w złym wydzielaniu i nieodpowiednim składzie mleka. Czarnuszka ma podobne działanie jak anyż, kminek i koper włoski, bo olejek czarnuszkowy przechodzi  z mlekiem matki do żołądka niemowlęcia, gdzie wspomaga funkcje trawienne.

Kup czarnuszkę w sklepie SunLife.com.pl

My tu, w sklepie SunLife.com.pl, wracamy do dobrych, sprawdzonych metod. Pieczemy chleb z papryką, czarnuszką, siemieniem lnianym. Tym razem przyszła kolej na coś pysznego na dobry początek dnia – chrupiące bułki.
Podajemy pyszne, chrupiące, jeszcze gorące. Do wyboru – z czarnuszką lub sezamem

Bułeczki z czarnuszką.
 
Bułeczki z sezamem

Składniki (na 12 bułeczek):
• 15 g świeżych drożdży
• 1 szklanka mleka
• 4,5 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki cukru
• 0,5 szklanki wody
• 55 g masła
• 1 łyżka soli
Dodatkowo:
• 1 jajko
• Czarnuszka, ewentualnie sezam do posypania
Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić.
Z drożdży zrobić rozczyn – drożdże pokruszyć do miseczki, dodać 1 łyżkę cukru i rozetrzeć łyżką drożdże z cukrem (drożdże staną się płynne), następnie rozpuszczone drożdże posypać 1 łyżką mąki i zalać ciepłym mlekiem (mleko powinno mieć temperaturę około 37 stopni). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Tak przygotowany rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce żeby zaczął pracować. Gdy rozczyn „podejdzie” do góry naczynia, jest gotowy. Mąkę i cukier użyte do zrobienia rozczynu należy nadebrać ze składników ciasta.
Do miski wsypać mąkę, dodać sól, pozostały cukier, rozczyn, ciepłą wodę i zagnieść ciasto do połączenia składników. Następnie dodać roztopione masło i wyrobić dokładnie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej oliwą miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść i podzielić na 12 równych części. Z każdej części ciasta uformować bułeczkę i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Bułeczki przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Po tym czasie bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką lub sezamem.
Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *