Dieta 5:2, II edycja, 11 kwietnia 2017 r., 5 dzień

Znaczny natłok obowiązków w Wielkim Tygodniu nie pozwolił nam na przygotowanie wyszukanych potraw na dietę 5:2, dlatego bazowaliśmy na sprawdzonych przepisach z poprzednich dni.
We wtorek oraz w Wielki Piątek naszą dietę stanowiły następujące dania:

Śniadanie
3 morele suszone
10 migdałów blanszowanych
10 rodzynek
100 ml jogurtu nat.
łyżeczka syropu z agawy

Klopsiki w sosie pomidorowym
Przepis na ok. 24 klopsiki
Czas przygotowania:
40 min
Koszt: 12 zł
Składniki na klopsiki:
400 g mielonego mięsa z indyka
1 mała cebula
1 wyciśnięty ząbek czosnku
pęczek posiekanej natki pietruszki
oregano
zioła prowansalskie
1 jajko
1 łyżka oleju
sól, pieprz
sos:
1 biała część z małego pora
1/2 ząbku czosnku
1 puszka siekanych pomidorów w puszce
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 papryczka chili
szczypta cukru
2 łyżki sosu worchester
1 łyżeczka suszonego oregano
200 ml wody
1 łyżeczka oleju


Sposób przyrządzenia:
Cebulkę, czosnek drobniutko pokroić, mięso przełożyć do miski. Wymieszać z “roztrzepanym” jajkiem, natką pietruszki, cebulką, czosnkiem, przyprawami. Formować malutkie kulki. Podsmażyć na rozgranej patelni, z odrobiną oleju, na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Na tej samej patelni zeszklić pokrojonego w talarki pora, 1/2 przeciśniętego czosnku, papryczkę chili. Dodać pomidory z puszki, sos worchester, oregano, cukier, koncentrat pomidorowy.  Dusić na wolnym ogniu, aż sos trochę odparuje i nabierze zawiesistej, jednolitej konsystencji. Następnie wlać soso do klopsików podlać odrobiną wody i dusić ok. 20 minut.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *