Domowy kebab [PRZEPIS]

Domowy kebab

przepis na mięso pochodzi ze strony: karolgotuje.pl

przepis na bułkę do kebaba pochodzi z kanału: obiaddlataty

przepis na sos: autorski 🙂

Przygotowanie mięsa:

Składniki:

800 g mięsa z uda kurczaka
700 g mięsa z piersi kurczaka

250g wędzonego boczku

1. Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować.

MARYNATA SKŁAD:

– 4 łyżki oleju
– 1 łyżka soli
– 1 łyżka ostrej papryki
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 1 łyżeczka czosnku granulowanego
– 1 łyżka kolendry
– pół łyżeczki chili
– pół łyżeczki imbiru

Całość dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 1 godzinę ( ja lubię odstawić na noc). Po tym czasie w naczyniu żaroodpornym układam 2 duże, przekrojone w pół surowe ziemniaki. Wbijam 3-4 patyki od szaszłyków. Naprzemiennie nabijam na patyki zamarynowane mięso, przekładając je boczkiem. Na koniec wbijam przekrojoną na pół cebulę. przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia, aby wierzchołek się zbyt nie przypiekł. Tak przygotowaną konstrukcję wkładam do piekarnika. Piekę w 200 stopniach celcjusza przez około godzinę. Na ostatnie 10-15 minut zdejmuję folię aluminiową i zwiększam temperaturę do 225 stopni.

Bułka do kebaba:

Składniki: 600 g mąki

250 ml letniej wody i mleka (125 x 125)

szczypta cukru

14 drożdży suszonych

czubata łyżeczka soli

2 łyżki oliwy

5 łyżek gęstego jogurtu

Drożdże rozpuścić w mleku z wodą i cukrem. Dodać do misy miksera z pozostałymi składnikami i zarobić. Ciasto wyrabiać około 8-10 minut. Ciasto będzie lekko klejące. Odstawić na godzinę aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie wyrzucić na obsypany mąką blat i uformować placek na kształt okręgu. Wyłożyć na dużą blaszkę z piekarnika. Zostawić do ponownego wyrastania około 20 minut. Naciąć lekko nożem na ukos, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Piec w rozgrzanym piekarniku około 25 minut 200 stopni góra dół do zarumienienia. Po upieczeniu ostudzić a przed podaniem podzielić na cztery lub więcej części (jak pizza).

Sos:

3 łyżki jogurtu naturalnego,

2 łyżki majonezu

1 łyżka kwaśnej śmietany

4 ząbki czosnku

sól, pieprz, harrisa

Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy przyprawami do smaku. Nie przesadzamy z ilością, zważając na fakt, że mięso jest ostre.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *