Dynia w occie z kardamonem

Dynia w occie z kardamonem, przepis
 ze strony Kamis

My tu, w Sklepie Wiązowna, nie przepadamy za dynią, a ściśle rzecz biorąc za zupą dyniową. Ale przepis, który znaleźliśmy na stronie Kamisu, wydał nam się na tyle smakowity, że go zamieszczamy.

Składniki:
  • 2 kg dyni bez pestek
  • 0,5 l wody
  • 200 g cukru

Przyprawy Kamis:

  • 3-5 goździków
  • 5 owoców kardamonu
  • 200 ml octu winnego z białego wina
  • 1 łyżeczka soli morskiej w młynku

Przygotowanie:

Oczyszczoną dynię pokroić w grubą kostkę 2-3 cm. Wodę zagotować z octem, cukrem, przyprawami. Do gotującego syropu włożyć dynię, gotować 2-3 minuty, wyjąć, włożyć do słoików. Syrop gotować jeszcze kilka minut, a następnie zalać nim dynię. Zakręcić, pasteryzować ok. 10 minut.
 
Potrzebne składniki goździki, kardamon, ocet winny i sól morską kupisz w Sklepie Wiązowna, poza samą dynią. Przynajmniej na razie, a w przyszłości, kto wie.  
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *