Dynia w occie z kardamonem, przepis ze strony Kamis |
My tu, w Sklepie Wiązowna, nie przepadamy za dynią, a ściśle rzecz biorąc za zupą dyniową. Ale przepis, który znaleźliśmy na stronie Kamisu, wydał nam się na tyle smakowity, że go zamieszczamy.
Składniki:
- 2 kg dyni bez pestek
- 0,5 l wody
- 200 g cukru
Przyprawy Kamis:
- 3-5 goździków
- 5 owoców kardamonu
- 200 ml octu winnego z białego wina
- 1 łyżeczka soli morskiej w młynku
Przygotowanie:
Oczyszczoną dynię pokroić w grubą kostkę 2-3 cm. Wodę zagotować z octem, cukrem, przyprawami. Do gotującego syropu włożyć dynię, gotować 2-3 minuty, wyjąć, włożyć do słoików. Syrop gotować jeszcze kilka minut, a następnie zalać nim dynię. Zakręcić, pasteryzować ok. 10 minut.
Potrzebne składniki goździki, kardamon, ocet winny i sól morską kupisz w Sklepie Wiązowna, poza samą dynią. Przynajmniej na razie, a w przyszłości, kto wie.