Gofry wytrawne ze szpinakiem [PRZEPIS]

 

Składniki na 8-10 gofrów:

1 szklanka mąki
3/4 szklanki mleka
200 g liści szpinaku
80 g sera grana padano
1 jajko
1/3 szklanki roztopionego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Rozgrzać gofrownicę.
Liście szpinaku blendować razem z serem tak, by uzyskać jednolitą masę. Dodać roztopione masło. Wymieszać.
Do powstałej masy dodać mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać tak, aby ciasto było gęste i nie miało grudek.
Z przygotowanego w ten sposób ciasta piec gofry. Przewidywany czas pieczenia około 4 minuty na porcję.

Pasta twarogowa
100 g sera twarogowego półtłustego
1 dojrzały pomidor malinowy
1 łyżeczka pesto bazyliowego

Przygotowanie:
Ser rozdrobnić. Dodać pesto i pokrojonego w kostkę pomidora.

Na upieczonego gofra nakładać pastę twarogową, pokrojone w plasterki awokado. Przyprawić do smaku pieprzem. Skropić sokiem z limonki. Udekorować natką pietruszki.

Przepis inspirowany: https://nietylkopasta.pl/gofry-ze-szpinakiem/

 

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *