Kasza pęczak
składniki:
700 kasza pęczak (u mnie firmy Melvit)
100g słoniny
1 łyżeczka soli
Słoninę kroimy w drobną kostkę, topimy na jak najmniejsze skwarki. Surowe ziarna kaszy dodajemy do słoniny i podsmażamy, tak by tłuszcz oblepił każde ziarenko. Przekładamy do garnka zalewamy wodą. 1-1 1/2 cm nad powierzchnię kaszy.
Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy jak najbardziej intensywność gotowania ( u mnie 3 na indukcji). Gotujemy kaszę do miękkości ziaren (około godziny). Gorący garnek szczelnie owijamy kocem.
Klopsiki w sosie
składniki:
550 g zmielonej wieprzowiny
500g zmielonej piersi z indyka
1 jajko
1 pęczek duży lub 2 małe koperku
1 namoczona w mleku kajzerka
1 starta na małych oczkach cebula
6-7 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 liście laurowe
10-15 ziarenek pieprzu czarnego
sól, tymianek, bazylia, rozmaryn
Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekany drobno koperek, odciśnięta z mleka bułkę, startą cebulę, odrobinę zimnej wody. Solimy, pieprzymy do smaku. Łączymy składniki ze sobą. Formujemy malutkie kulki. Tak przygotowane klopsiki zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy około 1 godziny. Na koniec oddzielamy klopsiki, zaprawiamy sos mąką, przecedzamy i łączymy z odłożonymi klopsikami.
Sałatka z pora
Składniki:
1 nieduża kapusta pekińska
2 pory ( biała część)
1 pęczek szczypiorku
2 winne jabłka
1 pęczek natki pietruszki
1/2 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki
1 czubata łyżka śmietany (18%)
1 czubata łyżka majonezu
1/2 ły
sól, pieprz do smaku
Pora kroimy w cieniutkie plastry. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę. Kapustę siekamy drobno, przekładamy do miski, solimy, aby zmiękła. Siekamy szczypiorek, natkę. Odcedzamy pora z wody. Dodajemy do kapusty. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, natkę oraz szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. łączymy ze śmietaną, majonezem i chrzanem.