Kasza pęczak z klopsikami i sałatką z pora

Kasza pęczak

składniki:

700 kasza pęczak (u mnie firmy Melvit)

100g słoniny

1 łyżeczka soli

Słoninę kroimy w drobną kostkę, topimy na jak najmniejsze skwarki. Surowe ziarna kaszy dodajemy do słoniny i podsmażamy, tak by tłuszcz oblepił każde ziarenko. Przekładamy do garnka zalewamy wodą. 1-1 1/2 cm nad powierzchnię kaszy.

Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy jak najbardziej intensywność gotowania ( u mnie 3 na indukcji). Gotujemy kaszę do miękkości ziaren (około godziny). Gorący garnek szczelnie owijamy kocem.

Klopsiki w sosie

składniki:

550 g zmielonej wieprzowiny

500g zmielonej piersi z indyka

1 jajko

1 pęczek duży lub 2 małe koperku

1 namoczona w mleku kajzerka

1 starta na małych oczkach cebula

6-7 ziaren ziela angielskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

2 liście laurowe

10-15 ziarenek pieprzu czarnego

sól, tymianek, bazylia, rozmaryn

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, posiekany drobno koperek, odciśnięta z mleka bułkę, startą cebulę, odrobinę zimnej wody. Solimy, pieprzymy do smaku. Łączymy składniki ze sobą. Formujemy malutkie kulki. Tak przygotowane klopsiki zalewamy wodą, dodajemy wszystkie przyprawy, gotujemy około 1 godziny. Na koniec oddzielamy klopsiki, zaprawiamy sos mąką, przecedzamy i łączymy z odłożonymi klopsikami.

Sałatka z pora

Składniki:

1 nieduża kapusta pekińska

2 pory ( biała część)

1 pęczek szczypiorku

2 winne jabłka

1 pęczek natki pietruszki

1/2 pokrojonej w drobną kostkę czerwonej papryki

1 czubata łyżka śmietany (18%)

1 czubata łyżka majonezu

1/2 ły

sól, pieprz do smaku

Pora kroimy w cieniutkie plastry. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę.  Kapustę siekamy drobno, przekładamy do miski, solimy, aby zmiękła. Siekamy szczypiorek, natkę. Odcedzamy pora z wody. Dodajemy do kapusty. Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, natkę oraz szczypiorek. Solimy i pieprzymy do smaku. łączymy ze śmietaną, majonezem i chrzanem.

 

 

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.