Ketchup łagodny premium 450g Kotlin sam siebie przez napis na etykiecie postawił na półce “premium”. Czy słusznie? Pod względem 205 g pomidorów na 100 g produktów bez wątpienia – tak. Na plus należy zapisać także brak skrobi ziemniaczanej oraz sztucznych konserwantów czy barwników. Małego minusa upatrujemy w kwasie cytrynowym, który dodano do składu. Konkurencyjne produkty ketchup premium Develey czy markowy Roleski radzą sobie bez niego.
Producent chwali się też, że dosmaczył swój wyrób solą himalajską, nie zaś kamienną. Traktujemy zamianę soli “zwykłej” na himalajską jako zabieg marketingowy, ponieważ nie znamy wiarygodnych badań naukowych, które wskazywałyby na prozdrowotne, medyczne stosowanie soli himalajskiej. A jej stosowanie w ketchupie, który stosujemy raczej w małych ilościach, wydaje się zabiegiem marketingowym.
Składniki: pomidory (205 g pomidorów zużyto na 100g produktu), cukier, sól himalajska 1,6%, ocet, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, naturalne aromaty, przeprawy. Może zawierać seler.
Cena wiosną 2022 r. – ok. 7,50 zł
Ketchup łagodny premium 450g Kotlin | |
Wartość odżywcza w 100g | |
Wartość energetyczna (kcal) | 102 |
Tłuszcz (g) | 0,1 |
w tym tłuszcze nascycone (g) | <0,1 |
Węglowodany (g) | 23 |
w tym cukry (g) | 22,0 |
Białko (g) | 2,3 |
Sól (g) | 2 |
Błonnik (g) | b.d. |