W pewnym sklepie, już nie pamiętam jakim, rzucił nam się w oczy ketchup łagodny Słodka Ania od firmy Rybak z Milanówka. Pierwsze wrażenie sądząc po tekstach z opakowania było jak najbardziej korzystne. Ketchup: bez octu, z błonnikiem i – jakże by inaczej – najwyższa jakość. Jak jest naprawdę?
Potem jest nieco gorzej. Producent Słodkiej Ani, jakkolwiek idiotycznie brzmi ta nazwa, bo bardziej pasuje do lalki dmuchanej niż do ketchupu, jako jeden z nielicznych producentów, a może i jedyny, nie podaje ilości pomidorów użytych do wyprodukowania 100 gramów rzeczonego przetworu.
Skład jest natomiast następujący.
Skład: koncentrat pomidorowy, woda, cukier, skrobia modyfikowana, sól z mikroelementami, błonnik, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca – benzoesan sodu.
Producenci ketchupów nagminnie używają skrobi dla uzyskania gęstości i wagi produktu końcowego. Prawie zawsze odbywa się to kosztem pomidorów. A benzoesan sodu, owszem, konserwuje i wydłuża trwałość wyrobu, natomiast jego zastosowanie również nie należy do dobrych praktyk.
Jeśli szukać w ketchupie pozytywów, to jest nią niska zawartość cukru.
Cena w 2021 r. – 4,99 zł
Ketchup łagodny 310g Słodka Ania | |
Wartość odżywcza w 100g | |
Wartość energetyczna (kcal) | 97 |
Tłuszcz (g) | 0,2 |
w tym tłuszcze nasycone (g) | <0,1 |
Węglowodany (g) | 21,9 |
w tym cukry (g) | 15,9 |
Białko (g) | 0,9 |
Sól (g) | 1,2 |
Błonnik (g) | 1,9 |