Ketchup łagodny Słodka Ania 310g Rybak

W pewnym sklepie, już nie pamiętam jakim, rzucił nam się w oczy ketchup łagodny Słodka Ania od firmy Rybak z Milanówka. Pierwsze wrażenie sądząc po tekstach z opakowania było jak najbardziej korzystne. Ketchup: bez octu, z błonnikiem  i – jakże by inaczej – najwyższa jakość. Jak jest naprawdę?

Potem jest nieco gorzej. Producent Słodkiej Ani, jakkolwiek idiotycznie brzmi ta nazwa, bo bardziej pasuje do lalki dmuchanej niż do ketchupu, jako jeden z nielicznych producentów, a może i jedyny, nie podaje ilości pomidorów użytych do wyprodukowania 100 gramów rzeczonego przetworu.

Skład jest natomiast następujący.

Skład: koncentrat pomidorowy, woda, cukier, skrobia modyfikowana, sól z mikroelementami, błonnik, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, przyprawy, substancja konserwująca – benzoesan sodu.

Producenci ketchupów nagminnie używają skrobi dla uzyskania gęstości i wagi produktu końcowego. Prawie zawsze odbywa się to kosztem pomidorów. A benzoesan sodu, owszem, konserwuje i wydłuża trwałość wyrobu, natomiast jego zastosowanie również nie należy do dobrych praktyk.

Jeśli szukać w ketchupie pozytywów, to jest nią niska zawartość cukru.

Cena w 2021 r. – 4,99 zł

Ketchup łagodny 310g Słodka Ania
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna (kcal) 97
Tłuszcz (g) 0,2
w tym tłuszcze nasycone (g) <0,1
Węglowodany (g) 21,9
w tym cukry (g) 15,9
Białko (g) 0,9
Sól (g) 1,2
Błonnik (g) 1,9

 

 

 

 

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *