Kopi Luwak najdroższa kawa świata

Kopi Luwak jest najdroższą kawą świata. Sławę przyniósł jej nie tylko nieziemski aromat, ale także oryginalny sposób produkcji. Owoce kawowca najpierw wędrują do brzucha zwierzaka – laskuna muzanga zwanego cywetą. Chętnie je zjada, jest wybredny, wybiera najlepsze ziarna, ale trawi tylko mięsistą otoczkę. Nasiona wydala – lekko nadtrawione i półfermentowane przez kwas mlekowy. Tracą gorzki smak, kawa zyskuje łagodny aromat. Takie nasiona oczyszcza się, suszy i pali.
Luwak to kawa o bogatym smaku. Daje wyraźny posmak karmelu oraz czekolady, który uzupełnia gęsta, przypominająca syrop, konsystencja. Smak kawy jest jednocześnie wyraźny, ale i łagodny, nie pozostawia w ustach goryczy, ale podniebną rozkosz.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *