Kozieradka pospolita (Trigonella foenum graecum) – osłania, działa powlekająco, wzmacnia

Kozieradka to roślina znana i stosowana już w starożytności. Nasiona spożywano bowiem jako pokarm wzmacniający i odmładzający. Na Bliskim Wschodzie karmiono nią kobiety w haremach. 

Nasiona kozieradki zawierają od 20 do 30% substancji śluzowych. Występują też saponiny i szkielecie sterolowym, tłuszcze do 10%, białka do 30%.

Nasiona kozieradki były od dawna uznawane za lek śluzowy stosowany zewnętrznie.
Badania wykazały też nasiona kozieradki stosowane doustnie pobudzają czynności wydzielnicze i wzmacniają odporność. Ułatwiają przyswajanie aminokwasów. Powodują widoczny przyrost masy ciała. Szczególnie polecane jako środek wzmacniający dla rekonwalescentów i sportowców.
Kozieradka ułatwia również przyswajanie węglowodanów, a ponadto wpływa korzystnie na poziom cholesterolu oraz  pobudza wydzielanie soku trawiennego i regenerację wszystkich tkanek.

Pobudza czynność krwiotwórczą szpiku kostnego i przyczyniają się do zwiększenia ilości czerwonych krwinek. Ponieważ jednocześnie podnosi się liczba białych krwinek, podnosi się odporność organizmu na różne szczepy.
Kozieradka jest jednak rzadko stosowana ze względu na nieprzyjemny, ostry, przenikliwy zapach.

Zewnętrznie stosuje się sproszkowane nasiona kozieradki jako lek zmiękczający do kompresów i okładów w ropnym zapaleniu skóry, naczyń chłonnych, tkanki łącznej i w czyrakach.

Zastosowanie kulinarne:
Jako przyprawa kozieradka stosowana jest głównie w kuchni hinduskiej oraz tajlandzkiej. Jej nasion używa się przede wszystkim do przygotowania zalew do marynat, proszku curry, makaronów, żółtego sera, różnego rodzaju zup i sosów, pieczywa i potraw mięsnych.

Odwar z kozieradki: 1 łyżkę stołową sproszkowanych nasion zalać 1 szklanką wody letniej i wymieszać dokładnie. Ogrzewać do wrzenia i gotować łagodnie pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na kilka minut i ciepłe stosować zewnętrznie do okładów na czyraki, wrzody i stany zapalne skóry.


Źródła:
“Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”, Aleksander Ożarowski, Wacław Jaroniewski, Instytut Wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa 1987




Kozieradka – naturalny steryd

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *