Kwiat malwy czarnej – na kaszel, chrypkę

Związki śluzowe z kwiatu malwy czarnej mają działanie osłaniające na błony śluzowe gardła, antocyjany działają przeciwzapalnie. Kwiat malwy stosowany jest jako lek przeciwkaszalowy, powlekający. Dzięki związkowi o działaniu estrogennym wchodzi w skład mieszanek stosowanych w czasie okresu przekwitania.

Malwa czarna lub malwa ogrodowa nosi prawidłową nazwę – prawoslaz wysoki – to przepiękna roślina, roczna lub dwuletnia, chętnie uprawiana w ogrodach. Ma duże, piękne, niezwykle dekoracyjne kwiaty od barwy białej aż do ciemnego fioletu.
Nazwa wywodzi się z greckiej althein – leczyć lub althos – lek, co łączy się z jej leczniczymi właściwościami. Pochodzi z Azji Mniejszej i Półwyspu Bałkańskiego. Malwa jest uprawiana w wielu krajach, również w Polsce, jako roślina ozdobna i lecznicza.

Kwiaty malwy czarnej zawiera 8-12% związków śluzowych, antocyjanów, garbniki, pektyny, żywice, niewielkie ilości olejków, związki mineralne oraz mało poznany hormon roślinny o działaniu estrogennym.

Zawarte w kwiecie malwy związki śluzowe działają osłaniająco i powlekająco na błony śluzowe jamy ustnej i gardła, ułatwiają odkrztuszanie wydzieliny zalegającej w gardle. Antocyjany działają przeciwzapalnie. Kwiat malwy czarnej stosowany jest jako lek przeciwkaszlowy, w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz w zapaleniu błony śluzowych jamy ustnej i gardła, w nieżycie oskrzeli, chrypce, w trudnościach odkrztuszania i w suchym kaszlu. Stosowany jest również w dolegliwościach żołądkowych, chorobach pęcherza moczowego, zwłaszcza u dzieci i osób starszych. Zewnętrzne jest używany do płukania i gardła w zapaleniu migdałów i dziąseł, ponadto do okładów i przemywań w niektórych schorzeniach skórnych.

Przepisy:
Odwar z kwiatów malwy czarnej: 1 łyżkę kwiatów zalać 1,5 szklanki wody gorącej i macerować przez 20–30 minut. Następnie zagotować powoli pod przykryciem 3 minuty. Odstawić na 15 minut. Przecedzić. Pić 3 razy po 1/2 szklanki w nieżytach górnych dróg oddechowych oraz stosować do płukania jamy ustnej i gardła. Kwiat malwy jest składnikiem mieszanek stosowanych w okresie klimakterium. Z kwiatu malwy uzyskuje się barwnik spożywczy wykorzystywany do barwienia win, syropów, napojów gazowanych i słodyczy.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *