Żeby masło można było nazwać “masłem” produkt musi zawierać przynajmniej 82% tłuszczu zwierzęcego. Podobne obostrzenie dotyczy soków, napojów, syropów, a nawet wody. Nie każdej wodzie źródlanej można przykleić etykietkę “woda mineralna”. Lodów podobne ograniczenia się nie imają. Wystarczy produkt wsadzić na patyk, głęboko zamrozić i już otrzymujemy lody. Takie właśnie odniosłem wrażenie, czytając etykietę lodów uwielbianych przez nasze dzieci – Kaktus Black cytrynowo-jagodowych.
Przyjrzyjmy się składowi: woda, mleko odtłuszczone odtworzone, cukier, tłuszcz kokosowy, mąka pszenna, syrop glukozowy, sok cytrynowy (3,4%) z zagęszczonego soku cytrynowego, serwatka w proszku (z mleka), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, olej palmowy, stabilizatory (E 422, E 410, E 412, E 407a), suszone kawałki truskawek (0,7%), emulgatory (lecytyny (z soją), E 471), barwniki (E 153, E 160a, E 141), kwas (E 330), odtłuszczone mleko w proszku, laktoza, puree z jagód (0,1%), sól, koncentrat z czerwonych winogron, aromaty, pełne mleko w proszku, hydrolizowane białko roślinne
Daleko temu zestawowi składników do prawdziwych lodów, które za podstawę powinny mieć śmietankę i jajka. O syropie glukozowym, oleju palmowym i innych kwiatkach z tych lodów nawet się nie wypowiem.
Prawdziwe lody powinny być zrobione ze śmietanki. Tak robią Grycan, o Haagen-Dazs nie mówiąc. Nestle używa też w lodach stabilizatorów, ale inni producenci tych ich używają. Największy zarzut pod adresem tych lodów brzmi, że nie ma w nich śmietanki, jajek, czyli podstawowych składników lodów.
Jeden rożek tych lodów zawiera ponad trzy łyżeczki cukru, co jak na standardy przekąsek i deserów jest jeszcze wartością do przyjęcia. Nie wiem, jak wytrzymają to zęby naszych dzieci, ale są wakacje. Nie czepiajmy się. ;-).
Lody Kaktus Black o smaku cytrynowo-jagodowym 110ml Schoeller | |
Wartość odżywcza w 100g | |
Wartość energetyczna (kcal) | 180 |
Tłuszcz (g) | 9,2 |
w tym tłuszcze nasycone (g) | 7,5 |
Węglowodany (g) | 22,4 |
w tym cukry (g) | 16.3 |
Białko (g) | 1,6 |
Sól (g) | 0,1 |
Błonnik (g) | b.d. |