Firma Unilever zapewnia klientów, że kupując lody czekoladowe Magnum Intense Dark, otrzymują: Lody o smaku deserowej czekolady z czekoladowym zawirowaniem w środku w ciemnej czekoladowej polewie z zatopionymi kawałkami ziaren kakaowych. Stworzone z ciemnej belgijskiej czekolady. Aż mi w głowie zawirowało od tego lizania. Stwierdzić, że lody Magnum Intense Dark nie zawojują rankingu To Warto Jeść edycja 2018, to nic nie stwierdzić.
Zamknąwszy oczy, poczułem się prawie jak w belgijskiej kawiarni, ale po przeczytaniu etykiety, potłukłem się o żerański bruk: Lody czekoladowe (w tym 3% mlecznej czekolady) w polewie (30%) z gorzkiej czekolady. Składniki: odtworzone odtłuszczone MLEKO, miazga kakaowa, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, olej kokosowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, masło kakaowe, syrop glukozowy, tłuszcz MLECZNY, preparat serwatkowy (MLEKO), emulgatory lecytyny SOJOWE E471, E442, pełne mleko w proszku, stabilizatory (E410, E407).
Prawdziwe lody powinny być zrobione ze śmietanki. Tak robią Grycan, o Haagen-Dazs nie mówiąc. Unillever używa też w lodach stabilizatorów (mączka chleba świętojańskiego, karagen) i emulgatorów (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, fosfatydy amonu i lecytyny sojowe), ale inni producenci tych ich używają. Największy zarzut pod adresem tych lodów brzmi, że nie ma w nich śmietanki, jajek, czyli podstawowych składników lodów.
Jeden patyczek tych lodów zawiera około trzech łyżeczek cukru, co jak na standardy przekąsek i deserów jest jeszcze wartością do przyjęcia.
Lody Magnum Intense Dark 70% Cocoa 74g | |
Wartość odżywcza w 100ml | |
Wartość energetyczna (kcal) | 244 |
Tłuszcz (g) | 16 |
w tym tłuszcze nasycone (g) | 11 |
Węglowodany (g) | 20 |
w tym cukry (g) | 17 |
Białko (g) | 3,4 |
Sól (g) | 0,07 |
Błonnik (g) | 0 |