Lody Magnum Intense Dark 70% Cocoa 74g

Firma Unilever zapewnia klientów, że kupując lody czekoladowe Magnum Intense Dark, otrzymują: Lody o smaku deserowej czekolady z czekoladowym zawirowaniem w środku w ciemnej czekoladowej polewie z zatopionymi kawałkami ziaren kakaowych. Stworzone z ciemnej belgijskiej czekolady.  Aż mi w głowie zawirowało od tego lizania. Stwierdzić, że lody Magnum Intense Dark nie zawojują rankingu To Warto Jeść edycja 2018, to nic nie stwierdzić.

Zamknąwszy oczy, poczułem się prawie jak w belgijskiej kawiarni, ale po przeczytaniu etykiety, potłukłem się o żerański bruk: Lody czekoladowe (w tym 3% mlecznej czekolady) w polewie (30%) z gorzkiej czekolady. Składniki: odtworzone odtłuszczone MLEKO, miazga kakaowa, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, woda, olej kokosowy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, masło kakaowe, syrop glukozowy, tłuszcz MLECZNY, preparat serwatkowy (MLEKO), emulgatory lecytyny SOJOWE E471, E442, pełne mleko w proszku, stabilizatory  (E410, E407).

Prawdziwe lody powinny być zrobione ze śmietanki. Tak robią Grycan, o Haagen-Dazs nie mówiąc. Unillever używa też w lodach stabilizatorów (mączka chleba świętojańskiego, karagen) i emulgatorów (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, fosfatydy amonu i lecytyny sojowe), ale inni producenci tych ich używają. Największy zarzut pod adresem tych lodów brzmi, że nie ma w nich śmietanki, jajek, czyli podstawowych składników lodów.

Jeden patyczek tych lodów zawiera około trzech łyżeczek cukru, co jak na standardy przekąsek i deserów jest jeszcze wartością do przyjęcia.

Lody Magnum Intense Dark 70% Cocoa 74g
Wartość odżywcza w 100ml
Wartość energetyczna (kcal) 244
Tłuszcz (g) 16
w tym tłuszcze nasycone (g) 11
Węglowodany (g) 20
w tym cukry (g) 17
Białko (g) 3,4
Sól (g) 0,07
Błonnik (g) 0
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *