Melisa lekarska (Melisa officinalis) – na skołatane nerwy

Melisa osiąga wysokość 60 cm.  Należy do roślin wargowych. Osiąga wysokość 60 cm, a nawet 1 m. Jest byliną pochodzącą ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Po łacinie mei znaczy słodycz, przyjemność, miód. Melisa rośnie dziko nadal w krajach południowej Europy, w Polsce uprawia się ją jako roślinę leczniczą, ozdobną i przyprawową.

Ziele melisy lekarskiej zawiera do 0,3% olejku lotnego oraz około 5% garbników. W ziołolecznictwie melisa stosowana jest głównie dla działania uspokajającego. Obniża próg wrażliwości ośrodkowego układu nerwowego. Ma również właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe.
Stosowanie melisy zaleca się w kołataniu serca, bezsenności, neurastenii, wyczerpaniu nerwowym, przy bólach pochodzenia nerwowego.
Napar: 5-10g ziele melisy zalać szklanką wrzącej wody i pić 2-4 razy dziennie po ¼ – ½ szklanki.
Nalewka winna:50g suszonego ziela zalać litrem białego wina na 48 godzin. Pić po 2 łyżki przy dolegliwościach nerwicowych, żołądkowych, miesiączkowych, przy migrenach i bezsenności
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *