Zielona herbata to samo zdrowie – wiedzieli o tym już starożytni cesarze. Można ją pić na zimno i na ciepło. W zależności od sposobu parzenia relaksuje lub ożywia. Jest zdrowym zamiennikiem kawy i sposobem na zachowanie młodości. Co jeszcze warto wiedzieć o zielonej herbacie?
Jak parzyć zieloną herbatę?
Najważniejsza rzecz, o jakiej trzeba pamiętać, to to, że zielonej herbaty nie zalewamy wrzątkiem. Optymalna temperatura parzenia to 70 – 80°C. Jednak dużo bardziej od temperatury liczy się czas parzenia. Jeśli herbata ma mieć właściwości pobudzające, trzeba zachować czujność. Czas parzenia nie może przekroczyć trzech minut. Jeśli herbata ma nas rozluźnić i wprowadzić w błogostan, wydłużamy czas parzenia dwukrotnie.
Jest jeszcze inna metoda przyrządzenia zielonej herbaty. Może wydawać się to zaskakujące, ale liście zielonej herbaty można zalać też zimną wodą. W takim przypadku czas „parzenia” wynosi kilkanaście godzin, najlepiej zaplanować to na noc. Tak przygotowana zielona herbata może być kanwą dla napojów chłodzących i koktajli w sezonie letnim.
Na co pomaga zielona herbata?
Lista pozytywnych właściwości zielonej herbaty jest bardzo długa. Do najważniejszych zalet jej regularnego picia należą:
– neutralizacja wolnych rodników i hamowanie procesów utleniających, a więc spowolnienie procesów starzenia się, zarówno fizycznego, jak i umysłowego. Picie zielonej herbaty zmniejsza ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
– zwiększenie odporności organizmu na infekcje, zwłaszcza sezonowe,
– przyspieszenie metabolizmu i wsparcie dla walki z nadwagą,
– oczyszczanie organizmu z toksyn.
Na co dzień warto pamiętać, że krótko parzona zielona herbata z powodzeniem może zastąpić kawę – podobnie jak ona pobudza, ułatwia koncentrację, zwiększa wydolność, także umysłową.
Jak często można pić zieloną herbatę
Zielona herbata jako zdrowy napój może być spożywana codziennie, oczywiście w rozsądnych ilościach. Zaleca się picie maksymalnie trzech filiżanek zielonej herbaty dziennie. Jest i dobra wiadomość – zielonej herbaty nie można przedawkować w sensie toksyczności, natomiast możliwe są niepożądane efekty uboczne ze strony układu pokarmowego, a także efekt nadmiernego pobudzenia. Jednakże ustępują one stosunkowo szybko.
Artykuł sponsorowany