Najlepsze jagodzianki [PRZEPIS]

Przepis na jagodzianki

Składniki: (na 12 jagodzianek)

Ciasto:
25 g świeżych drożdży
150 ml ciepłego mleka
400 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
szczypta soli
4 żółtka
70 g cukru
70 g kwaśnej śmietany 18%
70 g miękkiego masła

Nadzienie:
500 g świeżych jagód
70 g cukru
30 g mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
60 g zimnego masła
60 g cukru
120 g mąki pszennej

Lukier:
100 g cukru pudru
2 niepełne łyżki mleka

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Przygotowanie:

Ciasto: Odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, zalać 50 ml mleka i wymieszać do rozpuszczenia. Wsypać 2 łyżki mąki, ponownie wymieszać. Rozczyn drożdżowy odstawić na bok na 20 minut do wyrośnięcia.

Resztę mąki i cukru wsypać do miski, wlać mleko, dodać szczyptę soli, żółtka, kwaśną śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego i lepkiego ciasta. Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło.

Ciasto pozostawić w misce, przykryć folią spożywczą, zostawić na 60-90 minut w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia.

Nadzienie: Jagody przemyć pod bieżącą wodą, dokładnie osuszyć i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem.

Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami do uzyskania sypkiej kruszonki, schować do lodówki.

Ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część rozwałkować na placuszek, nałożyć 2 spore łyżki jagód (lub więcej!) i zlepić w pieroga. Uformować w podłużną bułkę i umieścić na dużej płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odległości- jagodzianki urosną). Odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do napuszenia.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Jagodzianki wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i obficie posypać kruszonką. Piec w powyższej temperaturze przez 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią i zaczną pięknie pachnieć. Upieczone wyjąć, a po kilku minutach przenieść na kratkę do studzenia.

Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem. Jagodzianki polać białym lukrem.
Przez pomyłkę posmarowałam jagodzianki lukrem przed upieczeniem. Rodzina stwierdziła, że to fajny pomysł i jagodzianki super smakują z chrupiącym karmelem.
Następną porcję mam zrobić pół/na pół z lukrem upieczonym i nie.

JAGODZIANKI NAJLEPSZE NA ŚWIECIE (przepis pochodzi ze strony: https://www.nastoletniewypiekanie.pl/2016/07/jagodzianki-najlepsze.html )

 

 

 

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *