Naleśniki curry [PRZEPIS]

 

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:

3 szklanki mąki pszennej (typ 450, 480)
4 szklanki mleka
1 ¼ szklanki wody
4 jajka (L)
9 łyżek rozpuszczonego masła
3 szczypty soli

Nadzienie:

1 średnia cebula
łyżka masła lub oleju
1 papryczka chili
2 nieduże podudzia kurczaka
1 nieduża cukinia
1 duża marchew
2-3 pieczarki
30-40 dkg sera żółtego
przyprawa curry tikka
kukurydza z puszki
pęczek natki pietruszki
gałązka rozmarynu
gałązka oregano

Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dodać rozpuszczone masło. Odstawić ciasto na minimum 30 minut. po upływie tego czasu smażyć naleśniki na patelni.
Nadzienie:
Cebulę, podudzia z kurczaka, cukinię, papryczkę chili, marchew, pieczarki pokroić w drobną kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kukurydzę odsączyć. Drobno pokroić zioła.
Cebulę zeszklić, dodając kolejno: papryczkę chili, podudzia z kurczaka, marchew, cukinię i pieczarki. Wszystko razem poddusić, by mięso się usmażyło. Odstawić. Dodać ser żółty i kukurydzę. Doprawić solą, pieprzem, ziołami, przyprawą curry tikka.
Tak przygotowanym nadzieniem faszerować naleśniki, zwijając je jak krokiety.
Opcjonalnie: obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażyć na oleju.
Można obsmażyć przygotowane naleśniki bez panierki. Są równie dobre i lżejsze.
Smacznego 🙂

 

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *