Otręby pszenne – bogactwo błonnika na zaparcia

Otręby pszenne to naturalny produkt otrzymany z przemiału oczyszczonego ziarna pszenicy. Zawierają one około 16% białka, 4% tłuszczu, 60% węglowodanów, naturalny błonnik oraz witaminy z grupy A, E i substancje mineralne: fosfor, wapń, potas, magnez. Obecność błonnika wpływa na prawidłową przemianę materii, wspomaga procesy trawienne oraz perystaltykę jelit.

Usprawniający proces trawienia efekt uzyskać można spożywając dziennie 4-6 łyżek stołowych otrąb. Ilość tą należy rozdzielić na co najmniej 3 porcje. Z każdą porcją wypijać należy co najmniej 250 ml płynu, by otręby zadziałały optymalnie i nie osiadały w jelitach.
Pszenne otręby wskazane są także dla osób starszych, które z reguły spożywają mniej potraw bogatych w błonnik, podawane np. w przetworach mlecznych są zalecane do poprawiania ruchów robaczkowych jelit (perystaltyki), przy czym zbędne jest wspomaganie lekami.
Otręby pszenne absorbują z organizmu substancje szkodliwe dla zdrowia, wspomagając procesy trawienne, chroniąc równocześnie błonę śluzową jelit i żołądka, zapobiegają chorobom nowotworowym jelita grubego, przeciwdziałają rakowi sutka, zmniejszają uczucie głodu, zapobiegając tym samym otyłości. Otręby pszenne przeznaczone są do bezpośredniego spożycia, a także stanowią doskonały dodatek do sera, jogurtów, zup, sosów i sałatek.
Przepisy:
Placuszki z otrąb pszennych
Składniki:
3 jajka,
2 łyżki cukru,
40 dag twarogu,
2 łyżki rodzynek,
2 łyżki ziaren sezamu,
1/2 szklanki otrąb pszennych (zamiast rodzynek i sezamu można dodać 4 łyżki musli owocowych lub innych, a zamiast cukru możemy dodać łyżkę miodu
Jajka, cukier (lub miód) oraz twaróg dokładnie zmiksować. Następnie do wyrobionej masy dodać rodzynki, ziarna sezamu i otręby pszenne (lub musli czy inne ziarna np. słonecznik) Wyrobić ciasto i pozostawić na jedną godzinę.
Smażyć na oliwie z oliwek. Podawać polane sokiem owocowym lub jogurtem
Ryba w otrębach
Składniki:
300g fileta z dorsza,
otręby pszenne,
sok z cytryny,
sól, przyprawa do ryb
Rybę solimy i obsypujemy przyprawami i odstawiamy na 2 godz.
Polewamy ją sokiem z cytryny i oblepiamy otrębami. Kładziemy wiórki masła. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 180 st. C ok. 20 min.
Podawać z ryżem i zielonym groszkiem.
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *