Pesto z bazylii i szpinaku [PRZEPIS]

Składniki:

200-300 g szpinaku

1 pęczek bazylii

30g ziaren słonecznika

8-10 migdałów

150g sera żółtego twardego

40g parmezanu

ząbek czosnku

oliwa z oliwek

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Słonecznik prażymy na suchej patelni. Blendujemy z ząbkiem czosnku. Przekładamy do miseczki.
Blendujemy twardy ser. Przekładamy do miseczki. Blendujemy szpinak i bazylię.
Dodajemy do blendera słonecznik z czosnkiem, ser. Dodajemy parmezan.
Blendując dolewamy dobrej jakości oliwy, tak by uzyskać właściwą konsystencję pesto.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowane pesto przekładamy do słoiczka i wykorzystujemy do pieczywa lub makaronu.

Smacznego 🙂

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *