Wytrawne gofry z jajkiem w koszulce i sosem holenderskim

Gofry wytrawne

Składniki:

1 szklanka mąki

1/2 szklanki mleka

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżka oleju

1/3 papryki czerwonej

5-6 gałązek natki pietruszki

1/2 kostki sera halloumi

Rozgrzewamy gofrownicę. Mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, pieprz, olej wkładamy do misy blendera i miksujemy do połączenia składników. Paprykę, ser kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy. Dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta.

Płyty gofrownicy smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Wykładamy ciasto. Pieczemy. Upieczone gofry wykładamy na kratkę.

Jajko w koszulce

Składniki:

1 jajko  ( ważne aby było świeże)

kilka kropel soku z cytryny

sól

Gotujemy wodę w garnuszku. Jajko wybijamy do miseczki. Solimy wodę. Dodajemy kilka kropel cytryny. Gdy woda wrze zmniejszamy intensywność gotowania, robimy w wodzie wir za pomocą łyżki. Gdy woda wiruje wlewamy jajko. Gotujemy około 3 minut, tak by białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.

Sos holenderski

Składniki:

2 żółtka

1/2 łyżki cytryny

50 g rozpuszczonego masła

Jajko z sokiem z cytryny ubijamy aż będzie puszyste. Następnie cienką strużką dodajemy gorące masło cały czas ubijając. Sos ma mieć konsystencję majonezu.

Solimy i pieprzymy do smaku.

Jajko wykładamy na gofra, polewamy sosem, ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi oraz natką pietruszki.

Smacznego

 

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.