Gofry wytrawne
Składniki:
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mleka
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżka oleju
1/3 papryki czerwonej
5-6 gałązek natki pietruszki
1/2 kostki sera halloumi
Rozgrzewamy gofrownicę. Mąkę, mleko, jajko, proszek do pieczenia, sól, pieprz, olej wkładamy do misy blendera i miksujemy do połączenia składników. Paprykę, ser kroimy w drobną kostkę. Natkę siekamy. Dodajemy do wcześniej przygotowanego ciasta.
Płyty gofrownicy smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Wykładamy ciasto. Pieczemy. Upieczone gofry wykładamy na kratkę.
Jajko w koszulce
Składniki:
1 jajko ( ważne aby było świeże)
kilka kropel soku z cytryny
sól
Gotujemy wodę w garnuszku. Jajko wybijamy do miseczki. Solimy wodę. Dodajemy kilka kropel cytryny. Gdy woda wrze zmniejszamy intensywność gotowania, robimy w wodzie wir za pomocą łyżki. Gdy woda wiruje wlewamy jajko. Gotujemy około 3 minut, tak by białko się ścięło a żółtko pozostało płynne.
Sos holenderski
Składniki:
2 żółtka
1/2 łyżki cytryny
50 g rozpuszczonego masła
Jajko z sokiem z cytryny ubijamy aż będzie puszyste. Następnie cienką strużką dodajemy gorące masło cały czas ubijając. Sos ma mieć konsystencję majonezu.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Jajko wykładamy na gofra, polewamy sosem, ozdabiamy pomidorkami koktajlowymi oraz natką pietruszki.
Smacznego