Składniki:
1 kg ziemniaków
250g szpinaku baby
500g boczniaków
3 ząbki czosnku
1 duża cebula cukrowa
1 opakowanie sera lazur (lidl)
1 jajko
100 ml kefiru
100 ml śmietany 18%
250 g sera edam rycki
2 łyżki masła
Szczypta gałki muszkatołowej
Sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie 20 minut od zagotowania.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Na patelni roztapiamy masło, szklimy cebule pokrojona w cienkie pióra. Dodajemy pokrojony w cieniutkie plastry czosnek. Pilnujemy, żeby nie zbrązowiał, bo będzie gorzki. Dodajemy szpinak. Czekamy chwilkę. Gdy będzie go mniej dodajemy gałkę muszkatołową, ser. W garnuszku roztrzepujemy jajko ze śmietaną i kefirem. Wlewamy do szpinaku.
Na maśle podsmażamy pokrojone w paski boczniaki. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Ziemniaki kroimy w talarki.
Układamy ziemniaki warstwowo, przekładając szpinakiem, świeżym oregano, boczniakami, natką pietruszki, ziemniakami, serem edam rycki
Zapiekamy w 180 stopni Celsjusza przez 30 minut.