Ziarno sezamu zawiera od 45 do 60% oleju. Jest bogate w potas, magnez, witaminy z grupy E, witaminę E. Sezam jest od wieków używany do leczenia wyczerpania, osłabienia, a także bezsenności, a z miodem (popularne sezamki) – do poprawy stanu zdrowia u osób cierpiących na depresję.
Sezam jest szeroko stosowany w kuchni arabskiej i żydowskiej.
W Europie sezam najczęściej spotyka się na pieczywie, bułkach z McDonald’s, w słodyczach (sezamki).
Pastę z utartego ziarna sezamu tahini stosuje się powszechnie na Bliskim Wschodzie i w Grecji. U nas pastę tahini można stosować jako pożywne i smaczne smarowidło do kanapek, herbatników, krakersów, a także jako dodatek do zup i sosów.
Przepis na pastę Tahini
100g ziarna sezamowego
2-3 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
Ziarno sezamowe lekko sprażyć na rozgrzanej patelni i utrzeć w moździeżu, dodając po trosze oliwy, aby otrzymać gładką, zwartą masę. Przechowywać w lodówce w szaczelnie zakręconym słoiku. Dodawać do ugotowanych jarzyn (kalafior, brokuły, brukselki), do wzbogacania zup i sosów, jako smarowidło do kanapek i karkersów.
Źródło: Sante
Wartość odżywcza w 100g produktu | |
Wartość energetyczna | 2709kJ/648kcal |
Białko | 23,2g |
Węglowodany w tym cukry |
2,1g 0,2g |
Tłuszcz w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
59,9g 6,6g |
Błonnik pokarmowy | 7,9g |
Sód | 0,013g |
Witaminy Witamina E Tiamina (wit. B1) Ryboflawina (wit. B2) Niacyna (wit. PP) Witamina B6 Kwas foliowy |
2,5mg (21%) 0,78mg (71%) 0,45mg (32%) 7,5mg (47%) 0,79mg (56%) 97µg (48%) |
Składniki mineralne Potas Magnez Fosfor Żelazo Cynk Miedź |
387mg (19%) 377mg (100%) 775mg (111%) 5,9mg (42%) 2,7mg (27%) 1,3mg (130%) |
*% zalecanego dziennego spożycia |