Ziarno sezamu Najbardziej odżywcze ziarno świata

Ziarno sezamu zawiera od 45 do 60% oleju. Jest bogate w potas, magnez, witaminy z grupy E, witaminę E. Sezam jest od wieków używany do leczenia wyczerpania, osłabienia, a także bezsenności, a z miodem (popularne sezamki) – do poprawy stanu zdrowia u osób cierpiących na depresję.
Sezam jest szeroko stosowany w kuchni arabskiej i żydowskiej.

W Europie sezam najczęściej spotyka się na pieczywie, bułkach z McDonald’s, w słodyczach (sezamki).
Pastę z utartego ziarna sezamu tahini stosuje się powszechnie na Bliskim Wschodzie i w Grecji. U nas pastę tahini można stosować jako pożywne i smaczne smarowidło do kanapek, herbatników, krakersów, a także jako dodatek do zup i sosów.

Przepis na pastę Tahini
100g ziarna sezamowego
2-3 łyżki oleju sezamowego lub oliwy
Ziarno sezamowe lekko sprażyć na rozgrzanej patelni i utrzeć w moździeżu, dodając po trosze oliwy, aby otrzymać gładką, zwartą masę. Przechowywać w lodówce w szaczelnie zakręconym słoiku. Dodawać do ugotowanych jarzyn (kalafior, brokuły, brukselki), do wzbogacania zup i sosów, jako smarowidło do kanapek i karkersów.

Źródło: Sante

Wartość odżywcza w 100g produktu
Wartość energetyczna  2709kJ/648kcal
Białko 23,2g
Węglowodany
w tym cukry
2,1g
0,2g
Tłuszcz
w tym kwasy tłuszczowe nasycone
59,9g
6,6g
Błonnik pokarmowy 7,9g
Sód 0,013g
Witaminy
Witamina E
Tiamina (wit. B1)
Ryboflawina (wit. B2)
Niacyna (wit. PP)
Witamina B6
Kwas foliowy
2,5mg (21%)
0,78mg (71%)
0,45mg (32%)
7,5mg (47%)
0,79mg (56%)
97µg (48%)
Składniki mineralne
Potas
Magnez
Fosfor
Żelazo
Cynk
Miedź
387mg (19%)
377mg (100%)
775mg (111%)
5,9mg (42%)
2,7mg (27%)
1,3mg (130%)
*% zalecanego dziennego spożycia
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *