12 produktów, które naturalnie wzmocnią Twoją odporność

Owoce, warzywa, a nawet herbata i zupy mogą sprawić, że tej zimy zapomnisz o przeziębieniu i grypie.

 

1. Ananas

Codzienne spożywanie nawet małych ilości ananasa lub świeżego soku ananasowego ma pozytywny wpływ na układ immunologiczny człowieka. Różnorodne substancje odżywcze, które zawiera ananas, skutecznie podnoszą odporność organizmu, min.  granulocyty, które zwiększają produkcję białych krwinek we krwi.

Białe krwinki pełnią bardzo istotną rolę, ponieważ to one są pierwszą linią obrony organizmu przed wirusami. Warto również wspomnieć, iż oprócz właściwości uodparniających ananas wspomaga układ trawienny ze względu na zawartość naturalnego białka – bromeliny.

2. Łosoś

O tym, że powinniśmy częściej jeść ryby, wie chyba każdy. Ale czy wiemy dlaczego? Ryby, a zwłaszcza łosoś, zawierają dużo białka oraz różnorodnych witamin i minerałów, które wpływają na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Znajdujące się w łososiu kwasy omega 3, witamina E oraz proteiny i wapno wzmacniają naturalną odporność organizmu. Nie bez powodu Eskimosi cieszą się dobrym zdrowiem pomimo życia w tak ciężkich warunkach atmosferycznych.

3. Jogurt naturalny

Pyszny oraz skuteczny sposób na walkę z przeziębieniem tej zimy – jogurt naturalny, którego smak można urozmaicić dodając owoce. Jogurty naturalne zawierają probiotyki (bakterie działające korzystnie na układ pokarmowy), które wspomagają organizm w walce z przeziębieniem i grypą, zwłaszcza grypą żołądkową. Kupując jogurt, ważne aby wybrać ten najbardziej naturalny bez sztucznych dodatków oraz słodzików np. jogurt grecki lub naturalny.

4. Papryczka Cayenne (ostra papryczka)

Podczas przeziębienia i grypy przy gorączce odczuwamy dreszcze. Mamy na to naturalny sposób. Ostra papryczka chilli rozgrzeje Cię od wewnątrz. Już wieki temu  mieszkańcy Ameryki Południowej używali ostrych papryczek w celu zwalczania chorób wirusowych. Substancja znajdująca się w papryczkach – kapsaicyna jest odpowiedzialna za ich ostry, rozgrzewający smak to dzięki niej papryczki oczyszczają górne drogi oddechowe oraz zatoki

5. Ostrygi

Podczas przeziębienia i grypy warto zaopatrzyć się w ostrygi, które pomogą szybciej zwalczyć wirusy. Duża zawartość cynku w ostrygach wzmacnia funkcjonowanie układu odpornościowego, przyspiesza powrót do zdrowia a także zmniejsza objawy oraz przebieg choroby.

6. Szpinak

Nie każdy jest amatorem owoców morza, dlatego jeśli nie przepadasz za ostrygami, możesz je zastąpić szpinakiem, który w podobnym stopniu zwalcza przeziębienie i grypę dzięki dużej zawartości cynku oraz witaminy A. Naukowo udowodniono, iż te dwie substancje korzystnie wpływają na podniesienie odporności organizmu nie tylko u osób dorosłych ale również dzieci i to już w łonie matki, która regularnie spożywała szpinak!

7. Marchew

Marchewki obfitują w witaminę A i beta-karoten, który nadaje im piękną pomarańczową barwę. Witamina A wzmacnia strukturę tkankową przewodu pokarmowego, żołądka oraz jelit, dzięki temu organizm z łatwością zwalczy grypę żołądkową oraz zatrucia pokarmowe. Zalecana dzienna dawka witaminy A u dorosłych to 6000 j.m. natomiast 1 marchewka zawiera dwa razy więcej dlatego jest tak skutecznym narzędziem w walce z chorobami wirusowymi. Więcej o marchwi czytaj tutaj

8. Jajka

Jajka są bardzo bogatym źródłem protein, żelaza oraz witamin, dlatego skutecznie wzmacniają układ odpornościowy.  Nie oszczędzaj na jajkach i spożywaj je nawet  kilka razy w tygodniu np. na śniadanie zamiast owsianki.

9. Masło orzechowe

Masło orzechowe zawiera dużą ilość witaminy E oraz antyutleniaczy, które wspierają organizm w walce z przeziębieniem. Warto spróbować i samemu przyrządzić masło orzechowe, będzie na pewno zdrowsze i smaczniejsze.  Dzieci pokochają masło orzechowe, można je podawać z chlebem tostowym jako pełnowartościowe śniadanie, które da im energię do działania na cały dzień.

10. Kalafior

Polecamy kalafior jako smaczny i skuteczny środek przeciw przeziębieniom i grypie. Glutation (główna substancja w kalafiorze) niszczy wirusy, które zaatakowały organizm oraz ochrania go przed kolejnymi atakami, dlatego jeśli czujesz, że bierze cię grypa lub przeziębienie przygotuj posiłek z dodatkiem kalafiora, lub wyciśnij sok używając wyciskarki Hurom.

11. Herbata z cytryną

W dzisiejszych czasach chyba już  nikt nie wyobraża sobie życia bez herbaty, zwłaszcza w chłodne popołudnia, kiedy filiżanka herbaty umila nam czas i sprawia, że czujemy się przytulnie. Gorąca herbata rozgrzewa ciało, a podczas problemów żołądkowych koi podrażniony żołądek. Dodając cytrynę do herbaty ochronimy organizm przed atakiem wirusów oraz wzmocnimy jego naturalną barierę ochronną.

12. Rosół

Rosół, bez którego ciężko sobie wyobrazić tradycyjny niedzielny obiad, działa nie tylko rozgrzewająco, ale również pomaga zwalczyć infekcje, wzmocnić odporność oraz szybciej wrócić do zdrowia. Dlatego jeśli następnym razem babcia zaproponuje rosół na obiad poproś o dokładkę!

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *