Fruktoza – cukier owocowy niezastąpiony w każdej kuchni

Fruktoza – cukier owocowy
Po spożyciu fruktozy stężenie cukru we krwi nie wzrasta tak mocno jak po tradycyjnym białym cukrze. Dlatego powinniśmy jej używać do słodzenia potraw i napojów. Fruktoza jest słodsza od cukru i dlatego dodajemy jej około 40% mniej.
Fruktoza nazywana jest cukrem owocowym, ponieważ występuje w owocach, sokach roślinnych i miodzie.
Fruktozą można słodzić wszelkie desery, przetwory, ciasta, a także kawę i herbatę. Niemal zawsze można nią zastąpić tradycyjny cukier z buraków.
Niska kaloryczność fruktozy pozwala zapobiegać lub walczyć z otyłością, nadciśnieniem, miażdżycą naczyń krwionośnych czy cukrzycą. Fruktoza zmniejsza także ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Jest przyjazna dla naszego żołądka, gdyż nie powoduje nadkwaśności i zgagi.
Potwierdzono łagodzący wpływ fruktozy po nadmiernym spożyciu alkoholu. Łyżeczka fruktozy w połączeniu z sokiem z połowy cytryny przyniesie ukojenie.

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *