Sok stosowany w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych

Nie chcemy nikogo straszyć, choć fakty zastraszające są. Choroba niedokrwienna serca, udar mózgu oraz miażdżyca naczyń krwionośnych są główną przyczyną zgonów w Polsce. Dlatego zacznij już dziś dbać o swoje serce, sprawność i elastyczność naczyń krwionośnych. Proponujemy dziś sok pomidorowo-porzeczkowo-marchwiowy z dodatkiem czosnku i malin.

Sok stosowany w profilaktyce chorób serca i naczyń krwionośnych

Przepis:
4 dojrzałe pomidory
3 ząbki czosnku
2 marchewki
1 szklanka czarnej porzeczki
1 szklanka czerwonej porzeczki
kilka malin
Wszystkie składniki umyć, czosnek obrać, całość wycisnąć w wyciskarce do soku.
Pomidory w 100g (czyli jeden mały pomidor) zawierają około 15-20 kalorii, witaminę A (1164 j.m), B1 (60 mg), B2 (20mg), C (25mg), PP (0,6 mg). Ze składników mineralnych zawierają sód, potas, wapń. Swoją lekko kwaskowatość zawdzięczają obecności kwasu cytrynowego i jabłkowego. Działają lekko moczopędnie i oczyszczająco oraz antytoksycznie. Ale przede są zasadotwórcze (+5)
Ponadto już jeden mały pomidor zawiera 540 j.m. beta-karotenu. Uważa się, że czerwony barwnik pomidora – likopen może przeciwdziałać szkodom wyrządzonym przez wolne rodniki. 
Podstawową zaletą czarnej porzeczki jest obecność witaminy C. Istotne jest, że witaminie C (jak w cytrynie) towarzyszy witamina P, zwana cytrynem. Cytryn ułatwia przyswajanie przez nasz organizm witaminy C.
Współczesna fitoterapia poleca czarną porzeczkę jako lek przy chorobach gośćcowych, dnie, miażdżycy naczyń, dolegliwości serca.
Podręczniki ziołolecznictwa podają, że czosnek (Allium sativum) zapobiega  i opóźnia rozwój wieku starczego, że przeciwdziała miażdżycy naczyń i nadciśnieniu.
Witamina A zawarta w marchwi wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, stąd tez pomaga sercu. 
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *