Cukier kokosowy

Cukier kokosowy zamiast tradycyjnego
Cukier kokosowy jest pozyskiwany z kwiatów palmy kokosowej. Jeśli już o nim mowa, ważnym wskaźnikiem jest indeks glikemiczny. Cukier kokosowy, w porównaniu do tradycyjnego cukru z buraków cukrowych, ma niski indeks glikemiczny, mieszczący się w przedziale 30 – 40. Dla porównania, indeks glikemiczny tradycyjnego cukru wynosi 70. Im wyższa wartość indeksu glikemicznego, tym bardziej dany produkt podnosi poziom cukru we krwi i tym więcej tłuszczu odkłada się w organizmie. Cukier kokosowy może być zatem stosowany jako pełnowartościowy zamiennik tradycyjnego cukru do gorących napojów, smoothie, wypieków itp.

Czytaj więcej…

Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *