Stewia (Stevia rebaudiana) – Słodsza od najsłodszego cukru


Stewia, 200 razy słodsza od cukru

5 listków stewii odpowiada jednej szklance cukru.
Sproszkowane liście stewii możemy używać jako słodzik. Nie wpływa on na poziom glukozy we krwi, dlatego jest bezpieczny dla diabetyków. Powinny go używać także osoby odchudzające się, ponieważ stewia jest niskokaloryczna.
Stewię można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów: do słodzenia napojów, pieczenia, gotowania. Stewia swoje właściwości utrzymuje nawet w wysokiej temperaturze.
W Sklepie Wiązowna można kupić sproszkowaną stewię, ale można się też pokusić o przygotowanie syropu. W małej ilości wody przez kilka minut gotujemy świeże listki i łodygi stewii. Tak przygotowany syrop przechowujemy w szklanym naczyniu.
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *