Skrzyp polny (equisetum arvense) – przepisy na włosy i paznokcie

Skrzyp polny



































Nazwa pochodzi od charakterystycznego skrzypienia. Roślina wydaje taki dźwięk dzięki dużej zawartości krzemionki. Rzymianie używali skrzypu polnego do czyszczenia naczyń. Dzięki jego zastosowaniu gotowane potrawy nie przywierały do garnków. Skrzyp polny praktycznie nie jest atakowany przez szkodniki.
Herbata ze skrzypu polnego wzbogaca krew, poprawia stan paznokci i włosów. Wzmacnia naczynia krwionośne. Skrzyp jest także użyteczny w przypadku pojawiania się białych przebarwień na paznokciach.
Preparat ze skrzypu na wzmocnienie paznokci: zagotować 50g suszonego skrzypu w 900 ml wody przez około 15 minut; odstawić do ostygnięcia, Moczyć paznokcie przez około 20 minut. Zabieg powtarzać co trzy dni, nie dłużej niż przez 6 tygodni
Płukanka do włosów ze skrzypu: skrzyp to doskonały surowiec zielarski wzmacniający włosy. Zagotować 3 łyżki ziela skrzypu w 600 ml wody. Przykryć i odstawić do ostygnięcia, przecedzić. Czyste i umyte włosy spłukiwać płukanką, wmasowując ją w skórę. Wytrzeć lekko ręcznikiem, uczesać. Odczekać 10 minut, następnie wysuszyć suszarką.
Zabieg powtarzać w miarę możliwości przy każdym myciu włosów, jednak nie dłużej niż przez 6 tygodni, po czym zrobić miesięczną przerwę.
Opracowano na podstawie: „Wielka księga warzyw, ziół i owoców”, Bellona, Warszawa 2007
Udostępnij →

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *